Brisel bez komentara o Vukovaru

Tanjug
Brisel bez komentara o Vukovaru

Brisel - Evropska komisija saopštila je da neće komentarisati događaje u Vukovaru povodom postavljanja dvojezičnih tabli. Kacin očekuje pravu reakciju Zagreba.

Jezičke i kulturne raznolikosti jedan je od kamena temeljaca Evropske unije, ali to spada u nacionalna zakonodavstva, pa Evropska komisija neće komentarisati događaje u Vukovaru, gdje su nezadovoljni građani skinuli ploče s dvojezičnim natpisima, izjavio je portparol Komisije Denis Abot.

"Poštovanje jezičke i kulturne raznolikosti jedan je od kamena temeljaca Evropske unije, to je upisano u evropske ugovore i zakone, ali jezička politika je u nadležnosti država članica i odluke o postavljanju dvojezičnih natpisa nisu regulisane evropskima zakonima", rekao je portparol povjerenice Andrule Vasiliu, koja je zadužena za obrazovanje, kulturu i višejezičnost.

Abot je kazao da Komisija podstiče "poštovanje i toleranciju, ali kada govorimo o dvojezičnim natpisima, to je u nadležnosti država članica", i dodao da EK u to ne može da se miješa.

On je rekao da Komisija razumije osjetljivost takvih pitanja i poziva na toleranciju, jer je poštovanje prema jezičkoj i kulturnoj raznolikosti jedno od osnovnih vrijednosti EU.

S druge strane, izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin očekuje "pravu i jasnu reakciju Zagreba", nakon protesta u Vukovaru zbog postavljanja dvojezičnih latinično-ćiriličnih tabli na zgradama javnih ustanova u tom gradu.

"Po zapletu u Vukovaru očekujem pravu i jasnu reakciju Zagreba. U nju ne sumnjam, pa zato i ne želim dijeliti lekcije koje (još) nisu potrebne", napisao je Kacin na Tviteru.

Protesti u Vukovaru, zbog postavljanja dvojezičnih tabli na državnim institucijama, sa ćiriličnim i latiničnim natpisima, održani su juče i danas a najavljena su okupljanja i za sutra.

U jučerašnjem protestu demonstranti su nasilno skidali ploče, pri čemu su četiri policajca i dva demonstranta povredjena, a više osoba je privedeno. Danas se protest pretvorio u šetnju od jedne do druge institucije na koje su te ploče postavljene, a koje čuvaju veoma jake policijske snage.

Hrvatske vlasti osudile su nasilne proteste u Vukovaru, a predsjednik Ivo Josipović, koji je u posjeti Crnoj Gori, apelovao je na mir i red, dodavši da svako ima pravo na mirne proteste, ali da se Ustav i zakoni moraju poštovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana