Bradara: Upitnio zakoniti sprovođenje izbora

Srna
Foto: Agencije

SARAJEVO- Šef Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naproda Parlamentarne skupštine BiH Lidija Bradara rekla je da još nije odlučeno ko će biti kandidat HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ za člana Predsjedništva BiH na prestojećim opštim izborima.

Bradara je rekla da će HNS imati jednog kandidata na izborima za člana Predsjedništva BiH i da će izaći sa imenom kada za to dođe vrijeme.

„Formirali smo izborni štab u ponedjeljak, imali sastanak Predsjedništva HNS-a, ali još je rano razgovarati o bilo čijoj kandidaturi“, rekla je Bradara novinarima.

Govoreći o sastanku sa najvišim zvaničnicima EU na kome bi trebalo da se razgovara o izmjenama Izbornog zakona BiH, a koji bi trebalo da se održi 22. maja, Bradara je rekla da je neizvjesno da li će do njega doći u narednih deset ili 15 dana.

„Znam samo da je riječ o najvišim zvaničnicima EU i ne bih spekulisala sa imenima“, rekla je Bradara i dodala da su oni suorganizatori sastanka i da žele da „naprave još jedan korak u tom pravcu“.

Ona je navela da je HDZ BiH spreman da razgovara sa SDA o tom pitanju, ali da SDA, po onome što se može čuti u javnosti, ne želi takav sastanak.

„Da li će se nešto promijeniti ovih dana, to se sa SDA nikada ne zna“, ocijenila je Bradara.

Ona napomenula da u BiH treba razgovarati o izmjenama Izbornog zakona, ističući da u ovom trenutku nema ni pravne ni ustavne mogućnosti za implementaciju izbornih rezultata.

„Izbori su se morali raspisati, ali pitanje implementacije i njihovo zakonito provođenje je pod znakom pitanja“, pojasnila je Bradara i dodala da se ne treba umoriti od razgovora bez obzira što se čuju poruke „da niste dobrodošli u svojoj zemlji“.

Komentarišući izjave predsjednika Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Suada Arnautovića, koje su od mnogih zvaničnika ocijenjene kao političke, Bradara je rekla da CIK nije izabran u skladu sa zakonom.

„Iznenađena sam njegovim izjavama i jasno je da to nije stav CIK-a koje bi trebalo da provodi izbore i striktno primjenjuje zakon i ne bi smjelo biti političko tijelo niti se upuštati u komentare političke prirode, ali smo nažalost svjedoci da se godinu i po dana, dvije tako ponaša“, rekla je Bradara.

Ona smatra da BiH treba da dobije kandidatski status i ocijenila da je to dobro za budućnost BiH i EU s obzirom na bezbjednosnu i svaku drugu situaciju u Evropi u ovom trenutku.

Komentarišući izvještaj koji su u Savjetu bezbjednosti UN podnijeli predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Kristijan Šmit, Bradara je ocijenila da su iznijeli grube kvalifikacije i da to ne doprinosi korektnim odnosima u BiH.

„Mislim da je to pogled samo s jedne strane. Ne mogu se kriviti samo jedni. Za SDA, pa i većinu u BiH, kada kiša padne kriv je HDZ BiH“, ocijenila je Bradara.

Ona kaže da će sve biti jasno kada se vidi ko nije htio da imenuje novu vladu i izvršnu vlast u Federaciji BiH.

Osvrćući se na Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa, Bradara je rekla da takvi zakoni trebaju biti upućeni iz Savjeta ministara, a da u parlamentarnu proceduru upućen od grupe poslanika.

„Ukoliko se dobro iščita taj zakonski prijedlog i ako se dobro poznaje pravni sistem BiH, jasno je da je on gotovo neprovodiv. Svuda u svijetu su zakoni o sprečavanju sukoba interesa preventivni i mislim da je ovaj predloženi postavljen kao represivan“, pojasnila je Bradara i dodala da predlaganje zakona samo radi zakona nije dobro dobro.

Ona je dodala da je HDZ BiH iznenađen formom predloženog zakona i izrazila nadu da će Savjet ministara uskoro predložiti sistemski zakon iz ove oblasti koji je provodiv u BiH i koji će biti u skladu sa Ustavom BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana