Božinović: Državljani BiH će vjerovatno ponovo morati u samoizolaciju po ulasku u Hrvatsku

G.S.
Božinović: Državljani BiH će vjerovatno ponovo morati u samoizolaciju po ulasku u Hrvatsku

Šef hrvatskog Nacionalnog štaba za civilnu zaštitu Davor Božinović, koji je i ministar MUP-a, je poručio da će se, kako je rekao, vjerovatno promijeniti režim na graničnim prelazima sa Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom. Objasnio je, međutim, i šta će to značiti.

Istakao je da se posljednjih dana bilježe slučajevi zaraze koju donose osobe iz susjednih država Hrvatske.

"Vjerovatno ćemo promijeniti režim na graničnim prijelazima sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, ali bi se promjene odnosile i za građane Kosova i Sjeverne Makedonije. Sutra ćemo donijeti odluku. Vjerojatno će to biti režim koji je već postojao, a podrazumijeva samoizolaciju za one koji dolaze iz smjera tih država", kazao je Božinović, prenosi dnevnik.hr.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske saopštilo je da državljani Bosne i Hercegovine u ovu zemlju još mogu ući samo u "izuzetno opravdanim slučajevima".

"U vezi s uslovima uz uvjete ulaska državljana trećih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, radi se o dosljednoj primjeni Odluke Štaba Civilne zaštite Republike Hrvatske te osobe mogu u ulaziti u Hrvatsku samo u iznimno opravdanim slučajevima, odnosno ukoliko se radi o gospodarskom interesu za RH kao što je uplaćen turistički boravak te ukoliko se radi o neodgodivim ličnim razlozima", rekli su u MUP-u.

Za ulazak u Hrvatsku, osim putne isprave, potrebna je dokumentacija kojom državljani BiH dokazuju navedene opravdane slučajeve ulaska, kao i dokaz da se radi o neodgodivom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana