Borba sa požarima u Dalmaciji nastavljena i danas, stotine vatrogasaca na terenu

Tanjug
Foto: Tanjug/ AP

ZAGREB- Stotine vatrogasaca iz cele Hrvatske, velik broj kanadera i ertraktora i danas se bore s požarima u Dalmaciji, a najteže je kod Tučepa i Podgore gdje vatrena stihija besni još od utorka uveče.

Ovaj požar se proširio i na Park prirode Biokovo, gori u Vrsinama kod Trogira, a stanje oko Skradina znatno je bolje iako je požar i dalje aktivan.

Požar kod Vrsina na trogirskom području i dalje je aktivan, rekao je Goran Slatina, komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva Marina.

"Vatra se širi, približila se kućama. Vatrogascima na terenu pomažu povremeno četiri kanadera", rekao je Slatina.

Gori u zaseoku Jajići, a vatra se brzo širi prema Bristivici i Blizni Gornjoj.

Požar gasi oko 150 vatrogasaca s 40-ak vozila iz lokalnih DVD-ova, ali i iz drugih krajeva Hrvatske. Zahvaćena je trava, nisko rastinje, makija i crnogorica na oko 600 hektara.

"Naše ekipe i danas prate nadljudsku borbu vatrogasaca s požarima", rekao je za HRT Dominik Strize iz Tučepa.

Stanje na terenu, dodao je, puno je bolje nego što je bilo.

"Otvorenog plamena nije bilo do malo prije, vatra se aktivirala unutar samog požarišta, ali su rubovi potpuno ugašeni i nema više ni izdimljavanja", kazao je Strice.

On je dodao da su vazdušne snage na licu mjesta i natapaju teren i de ne očekuje da bi trebalo biti novih problema.

Prema izvještajima HRT-a, u Dubravicama kod Skradina otvorenog plamena ima još samo na jednom mjestu u kanjonu Krke.

"Vatra je ušla u nacionalni park, a sada se to područje natapa iz vazduha. Riječ je o nepristupačnom terenu. Iz parka poručuju da posetioci nisu ugroženi, odnosno da je park otvoren. Na terenu je 120 vatrogasaca. Mještani kažu, sinoć su konačno spavali, a uz put se sada, zbog sigurnosti saobraćaja, uklanjaju nagorena stabla. Uz borovu šumu stradali su vinogradi, maslinjaci i trajni nasadi. Mještani priželjkuju proglašenje elementarne nepogode i da uzrok požara tek treba utvrditi", preneo je HRT.

Županijski vatrogasni komandir Darko Dukić rekao je da na djelu brda Rokovača iznad Visovca i prema Roškom slapu ima još otvorene vatre. "To je doslovce nepristupačan teren. Velik dio vatrogasnih snaga je u tom dijelu koji je juče popodne natapan protivpožarnim avionima.  Pratićemo dalje situaciju", rekao je Dukić.

Dodao je da je velika količina dima na području Visovačkog jezera, pa se trenutno ne mogu koristiti kanaderi.

Na pitanje može li se govoriti o uzrocima požara rekao je: "Teško je govoriti o uzrocima. Tu je policija koja radi na tome. Znamo mjesto odakle je krenulo i radi se i na tome".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana