Boljkovac oslobođen optužbi

Agencije
Boljkovac oslobođen optužbi

Zagreb - Prvi ministar policije samostalne Hrvatske i bivši šef Ozne u Karlovcu Josip Boljkovac (94) oslobođen je juče pred sudom u Zagrebu optužbi za ratne zločine iz 1945. godine.

Optužnica je teretila Boljkovca da je od 7. maja do sredine juna 1945. godine u Dugoj Resi, kao šef Ozne u Karlovcu, naredio hapšenje i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese pod optužbom da su sarađivali s ustaškim vlastima.

Njegov advokat Ante Nobilo rekao je uoči izricanja presude pred Županijskim sudom u Zagrebu da je riječ o prvoj presudi pripadniku antifašističkih snaga iz Drugog svjetskog rata, ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj Evropi.

Tužilaštvo je u završnim riječima utvrdilo da su optužbe tokom tromjesečnog suđenja dokazane, dok je odbrana tvrdila da nijedan dokaz ne povezuje Boljkovca s partizanskim zločinom, za koji ne spore da se dogodio.

Boljkovac se nije pojavio na izricanju presude. Na ročišta je uglavom dolazio, i to u invalidskim kolicima, u pratnji članova porodice i ljekara iz karlovačke bolnice. Sve vrijeme suđenja, koje je počelo u februaru ove godine, zbog godina i bolesti teško je pratio raspravu. Na početku suđenja rekao je da razumije optužnicu, ali da se ne osjeća krivim. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana