Blažević prije eksplozije tjerao prolaznike od bombe?!

Jutarnji list
Blažević prije eksplozije tjerao prolaznike od bombe?!

Zagreb - Autobuska stanica u Zagrebu možda i nije bila planirana kao lokacija na kojoj je osumnjičeni bombaš Vojislav Blažević htio detonirati svoju drugu paklenu napravu, prenosi “Jutarnji list”.

Izvor blizak istrazi rekao je da je Blažević svojoj nevjenčanoj supruzi neposredno prije eksplozije rekao da se ide naći s prijateljem.

- Kada je došao na autobusku stanicu, na njoj nije bio sam - piše “Jutarnji list”.

Stoga nije sasvim jasno da li je na stanici prema planu ostavio vreću sa eksplozivom ili je to učinio zbog prolaznika.

Kako se saznaje, na toj lokaciji Blaževića je trebala “pokupiti” jedna ženska osoba s kojom se nešto ranije telefonski čuo i dogovorio, ali je ona kasnila desetak minuta.

U tom periodu došlo je do eksplozije.

Istražitelji su ženu ispitali, pretresli joj kuću i na kraju zaključili da je ona u privatnom odnosu sa Blaževićem te da s bombama nema veze.

S druge strane, policiji su najkorisnije informacije o Blaževićevom ponašanju i radnjama na stanici dali upravo slučajni prolaznici koji su ga možda omeli u postavljanju eksplozivne naprave.

Među njima svojim je svjedočenjem najviše pomogla jedna maloljetna osoba.

Navodno je Blažević te svjedoke, a nejasno je koliko ih je tačno bilo, pokušao na neki način “otjerati” sa stanice.

Upravo su izjave očevidaca navele policiju da odmah posumnja da bi baš ranjeni muškarac, Vojislav Blažević, mogao biti “bombaš”.

Istragom je utvrđeno da su obje Blaževićeve paklene naprave imale relativno jako eksplozivno punjenje trotilom, ali da nisu bile izrazito ubojite.

Nisu sadržavale značajnije količine metalnih “dodataka”, poput kugli ili slično, koje bi se pri eksploziji raspršile u smrtonosne šrapnele.

- Da je eksplozivna naprava bila napunjena takvim predmetima, Blažević ne bi bio lakše povrijeđen, nego vjerovatno mrtav - rekao je jedan od istražitelja.

Zbog toga, ali i nekih drugih okolnosti, zaključuje se da cilj napada nije bio izazvati žrtve, nego uz materijalnu štetu prije svega uzmemiriti javnost i izazvati paniku među građanima.

Prema prikupljenim podacima, policija i Državno tužilaštvo Hrvatske uvjereni su da je Blažević osoba koja je postavila eksplozivne naprave, a vjerovatno ih je i izradila.

Takvo uvjerenje temelje ponajviše na materijalnim dokazima s mjesta eksplozija izuzetim tokom pretraga prostora koje je osumnjičeni koristio.

U kancelarijskom prostoru kojim se Blažević služio pronađeni su tragovi TNT-a identičnog onom kakav je upotrijebljen za improvizovane eksplozivne naprave.

S druge strane, kako se saznaje od njegovog advokata Branka Šerića, Blažević je iznenađen neopravdanim sumnjičenjem policije da je upravo on odgovoran za postavljanje dvije bombe. Šerić se s njim prvi put sastao u ponedjeljak.

- Zbog odbijanja hrane i pića iscrpljen je. Zbog toga je i naš razgovor bio otežan. Nakon razgovora s njim i uvida u spis, biću pametniji - kaže Šerić.

Šerić će obaviti razgovor sa Blaževićem u Bolnici za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj i tek tada će vidjeti na čemu će se temeljiti odbrana.

On kaže da još nije dobio rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora za Blaževića, a kada taj dokument stigne do njega, uložiće žalbu jer smatra da se može pobijati iz više razloga.

- Za svaku je pohvalu brzina kojom je policija radila, ali istovremeno to se može pokazati ishitrenim. Tek treba vidjeti kako će se slučaj dalje odvijati - poručuje Šerić.

Za to vrijeme istražitelji nastavljaju lov na moguće pomagače. Osim s policijom Republike Srpske, hrvatski MUP na ovom slučaju blisko sarađuje i s kolegama u cijeloj regiji.

Budući da je Blažević rođen u Smederevu i da je živio u Beogradu, hrvatski policajci zatražili su pomoć i MUP-a Srbije.

I policijske agencije iz BiH rade na slučaju zagrebačkog bombaša - od policije Federacije BiH i MUP-a Republike Srpske, granične policije BiH kao i Državna agencija za istrage i zaštitu u BiH.

Provjeravaju se sve osobe s kojima je Blažević imao kontakte, kao i kada je i gdje ulazio u BiH i Srbiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana