Blažević nije kriv za eksplozije u Zagrebu

Srna
Blažević nije kriv za eksplozije u Zagrebu

Zagreb - Vojislav Blažević danas je pred zagrebačkim Opštinskim krivičnim sudom nepravosnažno oslobođen optužbe da je u januaru 2013. godine postavio dvije eksplozivne naprave u zapadnom dijelu Zagreba, pri čemu su ugroženi životi desetak osoba.

Sudija Jasna Rađenović istakla je, izričući presudu, da sud nije utvrdio postojanje veze između dvije eksplozije – prve na pruzi Zagreb – Varaždin na Aveniji Bolonja i druge na autobuskom stajalištu kod raskrsnice Aleje Bolonja i Gospodske ulice, u kojoj je Vojislav Blažević bio povrijeđen. 

Ističući da dokazi nisu pokazali vezu između okrivljenog i detonacija, Rađenovićeva se osvrnula i na iskaze svjedoka, te nelogičnim ocijenila iskaz vozača ZET-ovog autobusa da je vidio Blaževića kako se naginje nad kutiju sa eksplozivnom napravom. 

Sud je zaključio i da tragovi eksploziva pronađeni u Blaževićevom automobilu ne znače da je okrivljeni prevozio eksplozivnu napravu, kao što je to tvrdilo tužilaštvo, prenijeli su zagrebački mediji. 

Iako su iz policije tokom suđenja tvrdili da je u pretrazi Blaževićevog automobila službeni pas za detekciju reagovao na gumeni tepih u prtljažniku, u sudskom spisu nije bilo traga da je pas nanjušio eksploziv. 

Istaknuto je da je Blaževićev automobil koristilo više osoba, te da se tragovi eksploziva mogu pronaći i u vještačkom đubrivu, ali i kockama za potpalu. 

Blaževićevi branioci su tokom suđenja upozoravali da se manipulisalo načinom pretrage i materijalnim dokazima navodno nađenima u automobilu. 

Blažević, kojeg su mediji prozvali "zagrebačkim bombašem", je nakon hapšenja 2013. godine šest mjeseci proveo u istražnom zatvoru, a od početka procesa tvrdio je da nije kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana