Bivši komandant OVK pušten iz zatvora

Agencije
Bivši komandant OVK pušten iz zatvora

Priština - Bivši komandant OVK Fatmir Ljimaj, koji je optužen za zločin u logoru Klečka 1999. godine, pušten je danas iz zatvorskog u kućni pritvor, odlučio je Vrhovni sud samoproglašenog Kosova.

Ljimaj, koji je poslanik u kosovskom parlametu, u pritvoru je bio od 24. novembra prošle godine.

"Ljimaj će u kućnom pritovoru sačekati suđenje koje bi trebalo da počne u aprilu", rekao je njegov advokat Tom Gaši.

Ostala trojica bivših pripadnika OVK Nedžmija i Naser Krasnići i Naser Šalja, koji su optuženi u predmetu "Klečka", ostali su u pritvoru.

Sudsko vijeće Okružnog suda u Prištini ranije je bilo produžilo pritovor Ljimaju i trojici njegovih saboraca, uz obrazloženje da izlaskom na slobodu može uticati na svedoke.

Gaši je rekao da je takva sudska odluka "pala u vodu" pošto je odbrana Ljimaja "ponudila dovoljno garancija da će se optuženi držati uputstava o izdržavanju kućnog pritvora".

Ljimaj i ostala trojica bivših pripadnika terorističke Oslobodilačke vojske Kosova osumnjičeni su da su sa Ljimajem tokom 1998. i 1999. godine u zloglasnom logoru Klečka kod Suve Reke počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom i zarobljenim pripadnicima srpske vojske i policije.

Oni se terete za ubistva, mučenje i ugrožavanje zdravlja srpskih i albanskih civila i zarobljenih pripadnika vojske i policije u logoru Klečka, u kojem su nađeni ostaci spaljenih tijela.

Pred Euleksovom istražiteljima bila su i dvojica preživjelih pripadnika srpske policije koji bi trebalo da budu krunski svjedoci zločina koje je Ljimaj sa grupom pripadnika OVK počinio u logoru Klečka.

Ljimaj i njegovi saborci uhapšeni su u novembru prošle godine pošto je sudsko vijeće u prvostepenom postupku proglasilo prihvatljivim dokaze Agima Zogaja i dokaze zaplijenjene prilikom pretresa službenih i privatnih prostorija Nasera Krasnićija i Fatmira Ljimaja.

Krasnići je do hapšenja obavljao funkciju direktora Regionalne policije Prizren.

Zogaj je prošle godine izvršio samoubistvo u Njemačkoj, ali je ostavio pisane i video zapise, što je na zahtjev međunarodnog javnog tužioca Mauricija Salustra prihvaćeno kao "dovoljan dokaz" da ponovno bude podignuta optužnica.

Kosovski sud je u prethodnom postupku donio oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana