Bivše diplomate unovčavaju slavu po Kosovu

Agencije
Bivše diplomate unovčavaju slavu po Kosovu

Beograd - Kompanija bivšeg američkog državnog sekretara Madlen Olbrajt i firma za koju lobira bivši specijalni izaslanik SAD za Kosovo Džejms Perdju glavni su konkurenti za kupovinu kosovskog "Telekoma", a premijer Kosova Hašim Tači muku muči sa odlukom, piše "Njujork tajms".

Dvoje bivših diplomata na Kosovu imaju status heroja zbog uloge u vojnoj intervenciji NATO-a 1999, zbog čega će Tačiju biti teško da odluči da li će novi vlasnik kompanije PTK biti "Olbrajt kapital menadžment" ili Perdjuov konzorcijum "Tvelv hornbims S.a.r.l/Avisena kapital".

Na sastanku sa Perdjuom u oktobru Tači je objasnio "težak položaj" u kojem se nalazi jer mora da bira između dvoje kupaca, navodi američki list i podsjeća na pisanje kosovskog lista "Zeri", koji je objavio sadržaj memoranduma u kojem je pisalo da "koji god kupac da pobijedi, dva miliona ljudi će smatrati da je on (Tači) izdao onog drugog", piše "Njujork tajms".

Bilješku sa sastanka Hašima Tačija sa Perdjuom u javnost je iznio neko ko, očigledno, nije bio zadovoljan načinom na koji se sprovodi tender. Izbor gospodina Perdjua kao predstavnika kompanije je "veoma važan", navodi se u tom dokumentu, jer ga kosovska elita "poznaje i poštuje zbog uloge koju je tokom rata odigrao".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana