Biskup: Uznemirujuće poruke Srbima - uvrede za Dubrovnik

Agencije
Biskup: Uznemirujuće poruke Srbima - uvrede za Dubrovnik

Dubrovnik - Dubrovački biskup Mate Uzinić osudio je vandalski čin skrnavljenja Srpske pravoslavne crkve u Dubrovniku kojim je upućena uznemirijuća poruka pravoslavnim vjernicima, ali i nanesena uvreda svim stanovnicima tog grada.

“U ime svih katoličkih vjernika Dubrovačke biskupije, izražavam duboko žaljenje nad tim nehrišćanskim i neljudskim činom i takvo ponašanje oštro osuđujem”, naveo je Uzinić u pismu upućenom dubrovačkom svešteniku Vladanu Perišiću.

Dubrovački biskup je zamolio protojereja-stavrofora Perišića da njegove
riječi žaljenja prenese Njegovom preosveštenstvu episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju i svim vjernicima Srpske pravoslavne opštine u Dubrovniku.

Uzinić je izrazio nadu da taj nemili događaj neće zaustaviti započeti proces ekumenskog dijaloga i zajedničkog traženja načina da se, uz Božju pomoć i kroz molitvu, zaliječe bolne rane.

Pismo Uzinića objavljeno je na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Profesor na dubrovačkom Univerzitetu Zdravko Bazdan smatra da su iscrtani ustaški simboli na Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku udar na institucije Hrvatske i sramota za sve njih.

“Riječ je o neoustaškom recidivu. Pretpostavljam da ljudi, koji su tako nešto mogli napraviti, imaju dijagnozu i pate od psihosomatskih bolesti”, naveo je Bazdan.

Ovaj bivši potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora ističe da je takvo ponašanje u uskoj vezi s obrazovanjem ljudi, ali ne bilo kojim, nego obrazovanjem za demokratiju i ljudska prava.

Po Dubrovniku su u utorak ujutro osvanule antisrpske poruke sa jasnim ustaškim znamenjima, a na crkvi Svetog Blagovještenja napisano je “Srbe na vrbe”.

Srpska pravoslavna Crkva Svetog Blagovještenja izgrađena je 1877. godine i nalazi se u istorijskom jezgu Dubrovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana