Bin Ladenov tjelohranitelj stiže u Crnu Goru

Agencije
Bin Ladenov tjelohranitelj stiže u Crnu Goru

Podgorica - Abdel Malik Ahmed Abdel Vahab al-Rahabi, bivši tjelohranitelj lidera "Al-Kaide" Osame bin Ladena biće prebačen iz zatvora u Gvantanamu u Crnu Goru, čime će se broj zatvorenika u tom vojnom zatvoru smanjiti na 79, saopštio je juče Pentagon.

- SAD su zahvalne Vladi Crne Gore zbog spremnosti da podrži napore SAD da zatvori pritvorski objekat Gvantanamo - navedeno je u saopštenju Pentagona.

Prebacivanje Al-Rahabija, koji je u Gvantanamu od januara 2002. godine, preporučilo je šest agencija i odjeljenja američke vlade, saopštio je Pentagon.

Prema navodima Vikiliksa i Njujork tajmsa, Al-Rahabi je bio tjelohranitelj bivšeg lidera "Al-Kaide" Osame bin Ladena sa kojim je bio i u rodbinskim vezama.

Uhapšen je u decembru 2001. godine u grupi sa 31 pripadnikom "Al-Kaide". U zatvoru je od njegovog otvaranja nešto poslije američke invazije na Avganistan krajem 2001. godine, boravilo 780 zatvorenika.

Crna Gora je, u okviru humanitarnog programa koji je pokrenula Vlada SAD sa ciljem zatvaranja baze Gvantanamo na Kubi, preuzela odgovornost za resocijalizaciju još jednog pritvorenika i njegov povratak porodici.

- Ovo lice ne predstavlja, shodno procjeni nadležnih američkih i crnogorskih bezbjednosnih službi, bezbjednosnu ili bilo koju drugu prijetnju po državu i građane Crne Gore - saopštila je Vlada Crne Gore.

Izručen Jemenac

Vlada SAD je u Crnu Goru prebacila još jednog zatvorenika Abdul Azis al-Savejdija iz Gvantanama, saopšteno je iz Vlade. U saopštenju je pojašnjeno da je Jemenac u Crnu Goru stigao u okviru humanitarnog programa koji je Vlada SAD-a pokrenula sa ciljem zatvaranja baze Gvantanamo na Kubi.

U tajnom dokumentu američkog ministarstva odbrane iz 2008., koji je objavio "Vikiliks", piše da je njihova služba u Gvantanamu utvrdila da bi Al-Savejdi, uhapšen kao član "Al-Kaide", vjerovatno predstavljao prijetnju za SAD, njihove interese i saveznike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana