Berane: Najmanje 500 osoba zatrovano vodom iz gradskog vodovoda

Vijesti.me
Berane: Najmanje 500 osoba zatrovano vodom iz gradskog vodovoda

Berane: "Građanima Berana preporučujemo da za piće koriste flaširanu ili prokuvanu vodu uz pojačane higijenske mjere"

Danas do podne ljekarima Doma zdravlja u Beranama za pomoć se obratilo blizu pet stotina građana zbog simptoma povraćanja, proliva i visoke temperature, čiji uzrok još uvijek nije zvanično potvrđen.

Iz uprave ove zdravstvene ustanove saopšteno je da Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Berane u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore sprovodi epidemiološka istraživanja.

 "Klinička slika oboljelih je blaga, uglavnom kraćeg trajanja, praćena mučninom, povraćanjem i grčevima u stomaku. Jedan broj oboljelih imao je tečne stolice i povišenu tjelesnu temperaturu", navodi se u saopštenju iz Doma zdravlja.

Dodaje se da su ekipe Instituta za javno zdravlje Crne Gore, u saradnji sa ekipama Higijensko-epidemiološke službe Berane, uzele uzorke vode za piće na bakteriološku i hemijsko-toksikološku analizu.

"U toku je sprovođenje epidemiološke ankete, kao i uzimanje uzoraka od pacijenata za mikrobiološku dijagnostiku.

U Domu zdravlja Berane povećan je broj timova izabranih doktora za djecu i odrasle, i timova Jedinice za patronažu. Građanima Berana preporučujemo da za piće koriste flaširanu ili prokuvanu vodu uz pojačane higijenske mjere", zaključuje se u kratkom saopštenju JZU Dom zdravlja.

Ljekari ove zdravstvene ustanove tokom vikenda ulagali su nadljudske napore da zbrinu sve pacijente koji su zatražili pomoć kod svojih izabranih ljekara ili u hitnoj službi.

Najteža situacija čini se da je bila u Dispanzeru za djecu, gdje je vladalo potpuno vanredno stanje i uvedena dežurstva u subotu popodne i nedjelju, kada, inače, ovaj dispanzer ne radi.

Do ovog trenutka trenutka samo u ovom dispanzeru je pregledano oko dvjesta pacijenata od najmanjeg do uzrasta od osamnaest godina.

"Vjerujte mi da ovakvu situaciju nijesam vidjela u mom radnom vijeku. Ovo je kao u ratnom stanju", kazala je Vijestima jedna od starijih i iskusnijih medicinskih sestara, koja je, sa svojim koleginicama, s velikim naporom postizala da daje infuziju u svim raspoloživim prostorijama Dječijeg dispanzera.

U prilog činjenici da je epidemija uzrokovana vodom iz gradskog vodovoda govori podatak da su svi pacijenti samo sa područja grada i gradskih naselja koja se vodom snadbijevaju sa ovog vodovoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana