Beograd nema obavezu da uvodi sankcije Rusiji

Srna
Beograd nema obavezu da uvodi sankcije Rusiji

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dacić izjavio je danas da će Srbija voditi samostalnu spoljnu politiku sve dok ne postane punopravna članica EU i da nema obavezu niti će uvoditi sankcije Rusiji.

Dačić je poručio da bi bilo bolje da su zemlje koje traže od Srbije da osudi ponašanje Rusije prema Ukrajini isto to uradile u vezi sa Kosovom, ističući da "dvostruki standardi nikad nisu bili dobri".

"Znamo šta su naše obaveze i to smo jasno saopštili /visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost/ Ketrin Ešton i niko u svetu ne treba da se brine za poziciju Srbije. Imamo mi glavu da razmišljamo", rekao je Dačić novinarima u pauzi Prve plenarne konferencije Svjetske federacije konzula za region jugoistočne Evrope.

On je ponovio da se Srbija, u slučaju ukrajinske krize, postavila principijelno, podržavajući teritorijalni integritet svake države članice UN, ali da Beograd nema obavezu i da neće uvoditi nikakve sankcije Rusiji.

"Srbija će biti u obavezi da poštuje jedinstvenu, zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU kada postane punopravna članica EU", rekao je Dačić, komentarišući jučerašnje izjave ambasadora Francuske i EU da se od Beograda očekuje da jasnije podrži stav EU prema ukrajinskoj krizi.

On je naglasio da će se politika Srbije temeljiti na opredjeljenju zemlje za članstvo u EU i očekivanom ponašanju u skladu s tim.

"To znači da se u što većem procentu pridružujemo stavovima EU, uz istovremeno balansiranje, razmatranje i ocenjivanje svakog pojedinačnog pitanja u skladu sa državnim i nacionalnim interesima Srbije", rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana