Bećković: Dedeić mitropolit koliko i Laza Ristovski Kralj Petar

Srna
Bećković: Dedeić mitropolit koliko i Laza Ristovski Kralj Petar

BEOGRAD - Književnik Matija Bećković rekao je da je Miraš Dedeić mitropolit kao što je i glumac Lazar Ristovski Kralj Petar. “U Crnoj Gori imaju Dedeića koga zovu mitropolitom, što bi isto bilo kao kada bismo mi mislili da je Laza Ristovski Kralj Petar s obzirom na to da je igrao u filmu istog imena”, izjavio je Bećković za “Politiku”.

O odnosu crnogorskih vlasti prema srpskom narodu u toj zemlji, Bećković je naveo kako se ne mogu izbjeći pomisli na Nezavisnu državu Hrvatsku /NDH/.

“Kad čujem da voditelj TV dnevnika u Podgorici kaže ždragi gledateljiž, da je tamo ministarstvo žvanjskih poslovaž i da se govori o domovinskom identitetu, to mogu da razumem ili kao humor ili kao tragediju”, izjavio je Bećković za “Politiku”.

Akademik je rekao kako nema hrabrosti da izgovori rečenicu koju je svojevremeno izgovorio srpski pisac Vladan Desnica kada su mu nudili da uđe u jednu ediciju srpske književnosti, a on rekao da ne smije.

“On je kazao: žNe smem. Narod koji je klan nekažnjeno, preporučio se za večito klanjež. To je bivalo samo pod okupatorom protiv koga je ustajao crnogorski narod”, dodao je Bećković.

Istoričar Aleksandar Raković nema dilemu da je sistem u Crnoj Gori uperen protiv Srba i da je taj režim doveo Crnu Goru u situaciju da njen sistem bude u stvari izdanak sistema NDH.

Raković je ocijenio da će crnogorski predsjednik Milo Đukanović pojačati napade na Srbe, što je objasnio vezom sa predstojećim izborima, ali i sa “utjerivanjem straha u kosti generalno”.

“U narednim nedeljama možemo očekivati da dođe do totalne eskalacije nasilja protiv srpskog naroda jer on ima nameru da u narednih 10 do 20 godina svede broj Srba na ispod 10 odsto, što je Tuđmanov model. Odnosno da deo Srba iseli u Srbiju, deo konvertuje, a oni koji ostanu praktično budu svedeni na marginalnu grupu kojoj će poštovati manjinska prava”, smatra Raković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana