Bastašić: Zločinci bi da zatru antifašističke spomenike

RTRS
Bastašić: Zločinci bi da zatru antifašističke spomenike

Banjaluka - Napoznati vandali oštetili su spomen-ploču koja je postavljena na rodnoj kući Ante Bakotića Bake u Sinju, organizatora i vođe proboja zatočenika ustaškog logora smrti Jasenovac u aprilu 1945. godine, koji je u proboju i poginuo, prenosi RTRS.

- Vandalskim skrnavljenjem spomen-ploče Anti Bakotiću, vođi proboja zatočenika ustaškog logora smrti Jasenovac, zločinci su pokazali da im nije važno kome su narodu pripadali antifašisti, već da je neprihvatljivo njihovo antifašističko opredjeljenje - ocijenio je predsjednik Udruženja “Jadovno 1941.” Dušan Bastašić.

Ovaj vandalski čin, dodao je, ukazuje na kontinuitet i istrajnost pokušaja zatiranja uspomene na časnog hrvatskog antifašistu i brisanja traga o postojanju kompleksa ustaških logora Jasenovac-Donja Gradina.

On navodi da na ovaj vandalizam nikako ne treba gledati kao na usamljen slučaj.

- Jedna jedina Spomen-ploča u uvali Slana na ostrvu Pagu, za čije postavljenje je bio najzaslužniji hrvatski antifašista Ante Zemljar, a koja je svjedočila postojanju koncentracionih logora i počinjenom stravičnom zločinu nad najmanje 8.000 srpskih i jevrejskih zatočenika u ljeto 1941. godine, doživjela je gotovo istu sudbinu - podsjeća Bastašić.

On kaže da je ta spomen-ploča uništena devedesetih godina, obnovljena 2010. godine, pa opet srušena nakon samo dva dana.

- O rušenju ploče u Sinju promptno su, onako kako i dolikuje, odreagovali antifašisti Cetinske krajine Sinj...a u slučaju rušenja Spomen-ploče na Pagu nije bilo sličnih reakcija ni obećanja, a ta ploča do danas nije obnovljena, mada je hrvatski predsjednik Ivo Josipović obećao kod Šaranove jame na Jadovnu da će svi spomenici u Hrvatskoj biti obnovljeni. Očito je da ne može hrvatska država obnoviti onoliko spomenika koliko fašisti mogu porušiti - kaže Bastašić.

On podsjeća da je tokom proteklog rata na području Hrvatske uništeno više od 3.000 spomenika antifašističkoj borbi i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata.

Slobode se dokopalo samo njih 54, a Bakotić je poginuo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana