Baranjski poljoprivrednici neće u Zagreb

Agencije
Baranjski poljoprivrednici neće u Zagreb

Zagreb - Poljoprivrednici koji protestuju u Hrvatskoj odustali su od organizovanog puta u Zagreb, nakon što je policija kod Osijeka zaustavila kolonu baranjskih seljaka na traktorima.

Na sastanku u Pavlovcu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji predstavnici poljoprivrednika su odlučili da neće ići u Zagreb, već su dali novi rok predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću da se sastane sa njima.

Ukoliko im ne bude odgovoreno do utorka, 20. avgusta, u 10.00 časova, seljaci su najavili da će pravnu pomoć pokušati da nađu u Briselu, a u utorak će objaviti i da li nastavljaju ili prekidaju proteste.

“Štab za odbranu hrvatskog sela” počeo je da prikuplja potpise seljaka kako bi dobio punomoć da ih zastupa u njihovim zahtjevima. Oni traže preostalih 700 miliona kuna (oko 180 miliona KM) podrške dohotku i veću cijenu pšenice.

Zamjenik hrvatskog ministra poljoprivrede Snježana Španjol rekla je da su jedine metode u zajedničkoj borbi protiv lošeg stanja u hrvatskom agraru razgovor i pokušaj pronalaženja rješenja.

- Zbog ovakva stanja - blokada i ucjena - pate i privreda i turizam i građani, dodala je ona.

Predsjednik Udruženja “Baranjska brazda” Petar Pranjić izjavio je novinarima nakon što je kolona zaustavljena kod Osijeka da od policije učesnici protesta nisu dobili nikakvo objašnjenje, ocijenivši taj postupak kao odraz hrvatske politike i države prema selu i poljoprivredi.

Hrvatska policija zaustavila je kolonu od 50 traktora na ulazu u Osijek i onemogućila im da nastave put prema Zagrebu.

Nezadovoljni seljaci krenuli su prema glavnom gradu Hrvatske jer im nije odgovoreno na zahtjev da se sastanu sa premijerom, Zoranom Milanovićem.

Seljaci su zaustavljeni na baranjskoj obilaznici, gdje im je policija prepriječila put sa pet marica i dva automobila. Petar Pranjić, koji predvodi poljoprivrednike, rekao je da su u totalnoj policijskoj blokadi. Hrvatski poljoprivrednici, koji su protestovali 12 dana i blokirali puteve širom zemlje, nezadovoljni stanjem u agraru, otkupnom cijenom pšenice i neisplaćenih podsticaja krenuli su danas u pet do 12 prema Zagrebu, gdje su najavljivali veliki protest.

Traktorima za Zagreb idu i učesnici protesta iz Županje.

- Nećemo dopustiti da neko likuje i misli da smo šaka jadnika. Baranja će biti perjanica. Naši su zahtjevi s ovom situacijom samo još veći, rekao je vođa baranjskih seljaka Petar Pranjić.

Hrvatski poljoprivrednici su dali ultimatum Milanoviću još u petak, 16. avgusta, popodne i rok od 18 sati da zakaže sastanak s njima. S obzirom da premijer nije odgovorio na njihov zahtjev, trebalo je da juče u 18.00 časova krenu za Zagreb, ali se većina seljaka u strahu od kazni do tada povukla sa punktova kojima su blokirali puteve.

Pranjić je rekao da poljoprivrednici sada prvenstveno traže smjenu hrvatskog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, za kojeg smatraju da manipuliše javnošću i iskrivljuje sliku o stanju u poljoprivredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana