Banjalučanin izlazi na crtu Zoranu Milanoviću

GS
Banjalučanin izlazi na crtu Zoranu Milanoviću

ZAGREB - Dragan Primorac trebalo bi da bude nezavisni kandidat za predsjednika Republike Hrvatske, uz podršku HDZ-a, na izborima  koji će se održati najkasnije u decembru ove godine.

HDZ će odluku o novom predsjedničkom kandidatu donijeti sutra, no u hrvatskim medijima govori se o jednom imenu, Draganu Primorcu.

-Sazvali smo Predsjedništvo i ostale organe stranke. Sutra ćemo donijeti odluku o predsjedničkom kandidatu, odnosno podršci kandidatu. Riječ je o kandidatu koji će čvrsto usidriti Hrvatsku u zapadni krug, Evropsku uniju... i voditi politiku koja će nas voditi tamo gdje pripadamo. Biće to kandidat koji će učiniti sve da se vrati kulturni dijalog i da prestanemo s ovom politikom koju je provodio kršilac Ustava - izjavio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Iz HDZ-a su ranije curila razna imena kako bi se opipao puls javnosti. Testirani su tako potpredsjednici stranke Ivan Anušić i Oleg Butković, HDZ-ov evroposlanik Davor Ivo Stier i nezavisni Miro Gavran, a navodno i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. U anketama je daleko najbolje prolazio upravo Primorac, prenosi Kliks.

Dragan Primorac rođen je u Banjalci 7. juna 1965, ljekar je i univerzitetski profesor, pedijatar subspecijalist medicinske genetike, ekspert iz forenzične genetike.

Kako se navodi na njegovim veb stranicama, redovni je profesor na Penn State University, University of New Haven, kineskom Xi’an Jiaotong University, College of Medicine and Forensics te medicinskim fakultetima Univerziteta u Splitu, Osijeku i Rijeci.

Vršio je dužnost ministra nauke i obrazovanja u dvije vlade Ive Sanadera, od 2003. do 2009. godine. U HDZ je ušao 2007. godine, ali je izašao nedugo zatim. Trenutno je predsjednik Upravnog odbora Specijalne bolnice Svete Katarina.

Primorac je poznat i kao sportista (smatraju ga jednim od pionira hrvatskog tekvondoa). Na čelu je udruženja koja je Šibensko-kninskoj biskupiji d

No njegovu naučnu ali i političku karijeru ipak su obilježile brojne kontroverze.

Kako piše Ineks, Primorac je bio u fokusu javnosti kada je harala pandemija Kovida.

Bio je član Naučnog savjeta vlade. Govorio je dao bi prije buster doze bilo pametno provjeriti staničnu imunost. Tu uslugu u Hrvatskoj nudi jedino njegova klinika, što je koštalo 1.080 kuna (289 KM), i to s popustom.

Njegove kolege naučnica poput Bernarda Kaića to su proglasili nečim što je “totalno bezveze”, dok je Boris Lenhard kazao da se ta tvrdnja može svrstati u red “pandemijskog marketinga i pandemijskih profitera”.

Primorca je DORH teretio da je tadašnjeg direktora Zavoda za norme Dragutina Fundu 2008. podsticao da mu nabavi novi luksuzni službeni terenac „WV Tuareg“. Primorac je oslobođen optužbi, a Fundi je dobio uslovnu kaznu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana