Banijska kuća za pomoć stanovništvu pogođenom zemljotresom

Tanjug
Banijska kuća za pomoć stanovništvu pogođenom zemljotresom

GLINA - Srpsko narodno vijeće (SNV) otvorilo je danas u Glini SNV-ovu Banijsku kuću u kojoj će pružati pravnu, socijalnu i humanitarnu pomoć i prikupljati podatke za obnovu i razvoj tog područja pogođenog razornim zemljotresom prije četiri sedmice.

Riječ je o prvoj kući podignutoj u tom dijelu Gline i zaštićenom spomeniku kulture, koju je SNV obnovio koliko je neophodno da bi tu bilo sjedište SNV-a za taj dio Banije, rekao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, napominjući da će tu biti sjedište pododbora Prosvete, prenijela je Hina.

"Mi smo na istorijskom mjestu i istovremeno u istorijskom trenutku u kojem nakon dana i sedmica razaranja i patnji sada krećemo u smjeru obnove i stvaranja novog koncepta razvitka i življenja na prostoru Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije", rekao je Pupovac koji je u Glinu došao sa saradnicima iz SNV-a, Savjeta za nacionalne manjine i Srpskog kulturnog društva Prosveta.

Dosad je, prema njegovim riječima, SNV zajedno s Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom i drugim organizacijama podjelilo 83 kontejnera stanovništvu iz te dvije županije, a čekaju isporuku od 30 do 40 kontejnera, dok na listama imaju 83 porodice koje čekaju zbrinjavanje.

Upitan boji li se sličnog scenarija kao u Zagrebu u kojem se devet mjeseci nakon zemljotresa ništa nije dogodilo, Pupovac je rekao da su pripreme za Zagreb obavljene i da se obnova očekuje brzo.

Između Zagreba i Banije postoji ipak razlika jer se na banijskom području dogodio spoj posljedica rata, siromaštva i nerazvijenosti s jedne strane te posljedica zemljotresa, rekao je Pupovac i dodao da bog toga obnova na tom području trebati da bude urgentnija.

On je zaključio da je pitanje obnove i razvoja Banije "pitanje biti ili ne biti našeg društva i države".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana