Bandiću Zagreb, SDP-u Split

Agencije
Bandiću Zagreb, SDP-u Split

Zagreb - Aktuelni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, u drugom krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj, osvojio je peti mandat, dok su kandidati SDP-a pobijedili u Splitu, Rijeci, Osijeku i Vukovaru.

Nezavisni kandidat Milan Bandić osvojio je 65,67 odsto glasova i ubjedljivo pobijedio kandidata SDP-a Rajka Ostojića, koji je osvojio 32,37 odsto. Ostojić je u nedjelju uveče priznao izborni poraz i čestitao pobjedu protivkandidatu, prenose agencije.

- Ja sam poseban, ali tako normalan i jednostavan - započeo je svoj govor Bandić u šatoru na Bundeku, gdje je proslavio pobjedu.

Iako je u Zagrebu pretrpjela izborni poraz, SDP se može smatrati pobjednikom drugog kruga lokalnih izbora, jer su njeni kandidati pobijedili u preostala tri velika grada, u Splitu, Osijeku i Rijeci.

Za novog gradonačelnika Splita izabran je Ivo Baldasar (SDP), koji je osvojio 49,08 odsto, samo 615 glasova više od protivkandidata Vjekoslava Ivaniševića iz HDZ-a.

Ubjedljiv je bio i kandidat SDP-a u Rijeci Vojko Obersnel (67,67 odsto), koji je osvojio peti gradonačelnički mandat u trci sa kandidatom HDZ-a Hrvojem Burićem (30,02 odsto).

Djelimično iznenađenje predstavlja pobjeda kandidata grupe birača Ivana Vrkića, kojeg su podržale stranke vladajuće koalicije u Osijeku.

On je osvojio 52,82 odsto, a aktuelni gradonačelnik iz desnog Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje Krešimir Bubalo 45,10 odsto.

Prema rezultatima izborne komisije na osnovu svih obrađenih biračkih mjesta u Vukovaru, u tom gradu pobijedio je aktuelni gradonačelnik Željko Sabo iz SDP-a, koji je osvojio 53,9 odsto, a kandidat HDZ-a Ivan Penava 45,22 odsto glasova.

Samostalna demokratska srpska stranka je u Vukovaru podržala dosadašnjeg gradonačelnika.

U drugom krugu SDSS je imala svoje kandidate u šest opština.

U Dvoru, Vrginmostu, Krnjaku i Jagodnjaku pobijedili su kandidati SDSS-a, u Trpinji je pobijedio kandidat grupe građana, dok rezultati za Gračac još nisu objavljeni.

Prljava kampanja

Predizbornu kampanju u Vukovaru obilježilo je podizanje međunacionalnih tenzija, jer su iz Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara uoči izbora dijelili letke u kojima su poručivali da je glas za Sabu glas za ćirilicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana