Bandić tvrdi da nije kriv

Agencije
Bandić tvrdi da nije kriv

Zagreb - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić odbacio je večeras pred istraziteljima USKOK-a bilo kakvu povezanost s korupcijom u gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu.

To je novinarima rekao njegov advokat Krešimir Krsnik. Bandićevo ispitivanje trajalo je oko sat vremena, a potom ga je policija oko 20 časova odvela iz sjedišta USKOK-a u centru grada.

Nešto ranije ispitani su i ostali uhapšeni, među njima i predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i preduzetnik Petar Pripuz, vlasnik firme Cios koja se bavi sakupljanjem i primarnom preradom industrijskog otpada.

Prema riječima njihovih advokata, obojica su iznosila aktivnu odbranu.

U jednoj od najvećih antikorupcijskih afera čiji je cilj otkrivanje nezakonitosti u radu gradske uprave i Zagrebačkog holdinga, uz Bandića, Ljubičića i Pripuza privedeno je još 16 osoba, među kojima i najbliži saradnici gradonačelnika.

Uhapšeni su direktori gradskih preduzeća - Plinare Ante Dodig, Čistoće Miljenko Benko, javnog gradskog prevoza ZET Ivan Tolić, ali i šef Kancelarije gradonačelnika Miro Laco, šef stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum i specijalni savjetnik gradonačelnika Željko Horvat.

Među uhapšenima su, kako prenose mediji, glavni sekretar zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović, načelnica odjeljenja za pravne poslove u Gradskoj kancelariji za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović i njena zamjenica Ines Bralić, kao i referent za javnu nabavu Filip Čulo.

Svi osumnjičeni sutra bi trebalo da budu izvedeni pred istražnog sudiju koji odlučuje o pritvoru.

Policija je potvrdila da je u nedjelju uhapšeno više osoba zbog niza koruptivnih radnji, zloupotrebe položaja i ovlašćenja i trgovanje uticajem, ali se još zvanično ne zna o kojim je krivičnim djelima riječ.

Spekuliše se, međutim, da se istraga protiv Bandića, Ljubičića i Pripuza povezuje s poslovima zbrinjavanja otpada u korist Ciosa, malverzacijama sa zemljištem i sumnjivim zapošljavanjima.

Navodno se istražuje i neplaćen porez za Bandićevu kampanju za predsjednika Hrvatske 2009. godine, kada je u drugom krugu poražen od aktuelnog predsjednika Ive Josipovića, kandidata Socijaldemokratske partije (SDP).

Mediji pišu da su na meti istrage ugovori Grada s firmama u Pripuzovom vlasništvu, u vrednosti oko 7,5 miliona kuna (oko milion evra).

Bandić ima dvadesetak afera"

Uhapšeni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić iza sebe ima dvadesetak afera i za svaku od njih je dobijao po krivičnu prijavu, ali nijedna od njih nije izvršena.

Kako pišu hrvatski mediji, Bandić je uglavnom dovođen u vezu sa malverzacijama u građevinarstvu, a pod znakom pitanja je i način na koji je on stekao privatnu imovinu.

Portal index.hr navodi da je jedna od najvećih afera u koju je uključen Bandić afera "Krašograd", kada je grad Zagreb dao 20.000 kvadratnih metara zemljišta procjjenjenog na 321 evro po kvadratnom metru u zamjenu za 35.000 kvadratnih metara zemljišta procijenjenog na 185 evra.

Sporno je što se grad odrekao zemljišta uz Maksimirsku cestu, a u vlasništvo je dobio parcele u Sesvetskom Kraljevcu, mjestu dvadesetak kilometara udaljnom od glavnog grada Hrvatske.

Takođe, vjeruje se da je Bandić umješan u proces promjene namjene zemljišta, čime je činio usluge kupcima zemljišta koje je prethodno bilo u vlasništvu grada, a navodi se i da je bio incijator promjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana i da je u najmanje 43 puta nezakonito promjenjena prostorno-planska dokumentacija.

Bandić je navodno "poslovao" i sa nekoliko fudbalskih klubova, uticao je na to da se NK Slogi iz Gredelja oduzme stadion, te da je bio uključen u dogovor oko spasavanja Maksimirskog stadiona, odnosno posrednik u pregovorima ZG Holdinga i GNK Dinamo.

Aktuelnom gradonačelniku Zagreba su se na teret stavljali i poslovi oko nabavke i postavljanja nadstrešnica na autobuskim stanicama, kao i nabavka dva montažna toaleta na okretnicama tramvaja.

Hapšenje gradonačelnika Zagreba i mogući sudski proces odraziće se na političku scenu i dovesti do nove preraspodjele snaga između političkih stranaka u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana