Bandić ostao bez dva miliona evra

Agencije
Bandić ostao bez dva miliona evra

Zagreb - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ostaje u pritvoru u Remetincu jer je vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo žalbu njegovih advokata na određivanje istražnog zatvora.

Sud je prihvatio tvrdnje Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK-a) da je Bandić na slobodi ometao krivični postupak i uticao na svjedoke, odnosno prekršio uslove o kauciji.

Time je pravosnažna postala i odluka o naplati kaucije od dva miliona evra, rekao je portparol suda Krešimir Devčić.

Dok je istražni sudija odlučivao o gradonačelnikovom povratku u Remetinec vanraspravno vijeće Županijskog suda objavilo je da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve odbrane i omogućilo mu ponovno obavljanje gradonačelničke dužnosti.

Ali, ta odluka je prema stavovima USKOK-a i Županijskog suda novim određivanjem istražnog zatvora postala irelevantna.

Bandić sada svoja prava može tražiti ustavnom tužbom.

Bandić se vratio u pritvor u Remetinec 10. marta, nakon što je sudija istrage prihvatio tvrdnje USKOK-a a donijeta je i odluka o naplati kaucije od dva miliona evra.

Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke fondacije za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti Vida Demarin istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinitog sadržaja.

U prethodno pokrenutoj aferi "Agram" on je osumnjičen da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo i državni budžet, a sveukupnu štetu tužilaštvo procjenjuje na oko 2,6 miliona evra.

Bandić se spremao da podnese ostavku i izdejstvuje prevremene izbore na kojima bi učestvovao sa strankom koju formira, a pravosudni organi negiraju da njegovo ponovno vraćanje u pritvor ima veze sa tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana