Bandić može da vodi Zagreb iz zatvora

Tanjug
Bandić može da vodi Zagreb iz zatvora

Zagreb - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić mogao bi da obavlja tu funkciju iz zatvora ili da izabere novog punomoćnika.

Bandiću je sud odobrio da može da ostane na mjestu gradonačelnika, ali je on ponovo uhapšen u utorak.

Zagrebački gradonačelnik je vraćen u Remetinec, jer je istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda prihvatio zahtjev Uskoka da mu se ponovo odredi istražni zatvor, zbog opasnosti da bi na slobodi mogao uticati na svjedoke, ali i ponoviti nedjelo.

Sudija je donio odluku i o naplati kaucije od 15 miliona kuna (dva miliona evra) što će, ako ova presuda postane pravosnažna, biti uplaćeno u državni budžet.

Nešto prije toga, istog dana, vanraspravno vijeće je objavilo da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve odbrane i omogućilo mu ponovno obavljanje gradonačelničke dužnosti.

Kako piše Jutarnji list, Bandić na odluku o pritvoru ima pravo žalbe, ali bez obzira kako će ona biti riješena, gradonačelnik trenutno u pritvoru ima više ovlašćenja nego što je imao na slobodi.

Njegovi advokati tumače da on može odlučivati o sudbini Zagreba, iako će slijedećih dana njegova adresa biti Remetinec, a time je rješio i slučaj Sandre Švaljek, svoje zamjenice koja trenutno vodi grad, a čijim radom nije zadovoljan.

"On može donositi službene akte, odlučiti da ga mijenja ukoliko to želi neka treća osoba", objašnjava advokat Branko Šerić. To znači da punomoćje za vođenje grada može dati osobi za koju smatra da mu neće okrenuti leđa.

Ukoliko, pak, odluči sam da vodi Grad, to mu niko ne može zabraniti.

"Njegovi advokati mogu mu u pritvor donositi službene akte i odluke na potpisivanje, on ih može potpisivati i tako upravljati Gradom", tumači Šerić.

S druge strane, sudija i portparol Županijskog suda Krešimir Devčić tvrdi drugačije, da je odluka o vraćanju ovlašćenja bespredmetna u situaciji kada je Bandić u istražnom zatvoru.

Čak iako Bandić i dalje bude vladao hrvatskom prestonicom pa makar i iz pritvora, otpada mogućnost prevremenih izbora za gradonačelnika koje je on najavljivao,piše list.

Naime, nedavno su hrvatski mediji objavili da Bandić namjerava da podnese ostavku na funkciju gradonačelnika Zagreba i tako izdejstvuje prevremene izbore na kojima bi učetvovao sa svojom strankom koja je u procesu formiranja.

Bandić je prvi put uhapšen u aferi Agram pod sumnjom da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. oštetio i državni buddžet.

Ukupnu štetu Tužilaštvo procjenjuje na oko 20 miliona kuna (2,6 miliona evra).

Protiv Bandića je sredinom februara podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje saoptuženika pogodovao udruženju "U ime obitelji" kojem je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" navodno pribavio nezakonitu korist od najmanje 308 hiljada kuna (40000 evra).

Iz zatvora u Remetincu Bandić je izašao 19. novembra pošto je uplatio kauciju od dva miliona evra i obećao da neće uticati na svhedoke i obavljati svoju dužnost tokom istrage u aferi Agram.

Sada je ponovo sproveden u zatvor i naloženo mu je da plati kauciju jer je, kako je saopštilo Tužilaštvo, podsticao svhedoke na lažne iskaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana