Austrijski Zeleni za trajnu zabranu okupljanja u Blajburgu

Tanjug
Austrijski Zeleni za trajnu zabranu okupljanja u Blajburgu

ZAGREB - Austrijska stranka Zeleni poručila je nedavno da aktivno radi na tome da se trajno zabrani okupljanje u Baljburgu, a Olga Voglauer, portparolka i poslanica te stranke u austrijskom parlamentu, kaže da je razlog jasan - taj skup nije sećanje na žrtve rata, već se na njemu okupljaju ustaše.

“Proteklih godina itekako je dokazano da su tamo slavile ustaše i da su učesnici koristili hitlerovski pozdrav. Dakle, vrlo je jasno ko se okuplja na tom događaju”, rekla je Voglauer.

Iako ove godine u Blajburgu neće biti okuupljanja zbog zabrane skupova uslijed pandemije, Voglauer kaže da Zeleni trenutno aktivno pregovaraju sa ministrom unutrašnjih poslova Karlom Nehamerom da se taj događaj zabrani zakonom.

“Skup u Blajburgu zloupotrebila je i hrvatska politika, a mobilizacija posjetilaca bila je politički motivisana. S obzirom na istoriju Austrije svemu tome ne bi trebalo da bude mjesta na austrijskom tlu”, rekla je Voglauer za zagrebački portal nedjeljnika Novosti.

Upitana zašto skup nije bio zabranjen ranije, ona kaže da je to zato što se organizuje na privatnom posedu i zato što se prijavljuje kao crkveni događaj.

“Tako su to argumentovale lokalne vlasti. Ali, sve se promjenilo prošle godine kada je Katolička crkva u Koruškoj zabranila da se taj skup naziva crkvenim pošto su mnogobrojni učesnici kršili zakone, npr. onaj o zabrani korišćenja nacističkog pozdrava. Osim toga, tamo su bile prisutne ustaške zastave i drugi ustaški simboli”, kaže Voglauer.

Za nju je, ističe, neshvatljivo kako taj događaj već nisu zabranile lokalne vlasti.

“Koruška Crkva je to shvatila prošle godine i više ne odustaje od svoje odluke. Sada preko savezne vlade to okupljanje želimo da bude dugoročno zabranjeno. Za to je potrebno da crkveni događaji prestanu da budu rupa u zakonu”, navela je Voglauer.

Govoreći o tome kako na taj skup gledaju građani Austrije, ona kaže da se većina čudi zašto se to događa na Blajburškom polju.

“Dio lokalnog stanovništva je istorijski povezan sa tim događajima”, navela je i dodala da se u Austriji pravi jasna razlika između skupova na kojima se “sjećamo žrtava i onih na kojima se veličaju totalitarni sistemi”.

A okupljanje na Blajburgu je, kaže, ovo drugo i zato veliki broj građana Austrije ne želi taj skup, pogotovo ne u postojećem obliku.

Ističe da veoma kritički gleda na to da je u motiv tog okupljanja politički, koji se manifestuje tako što hrvatske stanke mobilizuju ljude da dođu u Korušku i pri tome im još plaćaju prevoz.

“Takođe, učešće visoko rangiranih političara na tom događaju i njegovo korišćenje u propagandne svrhe krajnje je sporno čak i u kontekstu austrijskih zakona. S obzirom da se radi o okupljanju fašista i nacista učešće predstavnika Katoličke crkve nikako ne razumijem. Učešćem visokih crkvenih zvaničnika, biskupa i nadbiskupa, tom se događaju pridaje dodatna simbolična vrijednost”, napominje Voglauer.

Navodi i da je za prisjećanje na žrtve dovoljna obična misa koju bi služio sveštenik.

“Međutim, ono što smo proteklih godina doživjeli na Blajburgu je potpuno drugačije - riječ je o najvećem okupljanju fašista u Evropi”, rekla je Voglauer.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana