Apelacioni sud Crne Gore ukinuo presudu za "državni udar" Mandiću, Kneževiću i ostalima

Tanjug
Apelacioni sud Crne Gore ukinuo presudu za "državni udar" Mandiću, Kneževiću i ostalima

PODGORICA - Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je danas prvostepenu presudu u slučaju poznatom kao "državni udar".

Prvostepenom presudom za navodni "državni udar" s ciljem svrgavanja tadašnje vlasti Crne Gore na čelu su aktuelnim predsjednikom Milom Đukanovićem na izborni dan 2016. godine, osuđeno je više lica, među kojima i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i bivši general Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić.

Predmet "državni udar" vraćen je Višem sudu u Podgorici na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem.

- Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nisu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela - saopšteno je iz Apelacionog suda.

Dušan Jovović, advokat Dikića je za podgoričke "Vijesti" izjavio da će njegov branjenik danas napustiti zatvor u Spužu.

Podgorički Viši sud osudio je u maju 2019. godine 13 ljudi  na ukupnu kaznu zatvora u trajanju nešto više od 68 godina-

Mandić i Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, vozač DF-a Mihailo Čađenović godinu i šest mjeseci. Ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju dobili su 15 i 12 godina, a Dikić osam godina za krivična dela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranja kriminalne organizacije.

Predrag Bogićević osuđen je na sedam godina, koliko i Nemanja Ristić, a Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine, Dragan Maksić godinu i devet meseci, dok je Kristina Hristić osuđena na uslovnu kaznu zatvora od jedne godine.

Predsjednica sudskog vijeća Višeg suda Suzana Mugoša  saopštila je tada da su svi okrivljeni imali zadatke koji su trebalo da rezultiraju nasilnim rušenjem vlasti u Crnoj Gori, proglašenje pobjede Demokratskog fronta na izborima kako bi se spriječilo priključenje Crne Gore NATO alijansi.

Plan je, prema presudi, "podrazumijevao hvatanje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića ili njegovu likvidaciju, kao i nasilni ulazak u Skupštinu Crne Gore".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana