Anušić: U Puli se neće osnivati nikakva francuska vojna baza

Tanjug
Anušić: U Puli se neće osnivati nikakva francuska vojna baza

ZAGREB- Hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić predstavio je gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću mogući plan osnivanja centra za obuku pilota na avionima zanemarive buke, a ne na Rafalima i naglasio da se u tom gradu ne stvara vojna baza.

-U Puli neće biti razmješteni Rafali jer se obuka pilota radi na školskim avionima, u ovom slučaju to bi bio Pilatus PC-21 - istakao je Anušić, saopšteno je iz MORH-a.

Dodao je da je Pilatus PC-21 tiši od civilnog, putničkog aviona, a njegova buka zanemariva. Naglasio je da se u Puli, bude li potpisan ugovor i dogovoren taj projekt, neće događati ništa invazivno, neće se osnivati nikakva francuska vojna baza niti građani Pule, kao stanovnici turističkog grada, imaju razloga za ikakav strah od buke ili sličnog.

Anušić je dodao da su vojni piloti borbenih aviona dio elitnih jedinica svake vojske, tako i hrvatske i da Pula, ako se osnuje centar za obuku, postaje centar gdje će ti piloti sticati znanje i vještine kojima će čuvati sigurnost Hrvatske, ali i savezničkih zemalja odakle će takođe dolaziti na obuku.

Gradonačelnik Pule Zoričić izrazio je zadovoljstvo sastankom i naglasio da je od ministra Anušića i njegovog tima dobio čvrste garancije da se u Puli ne stvara vojna baza niti će avioni Rafali letjeti iznad grada i ovog dijela Istre kao dio vojne obuke pilota.

-Pula je decenijama bila vojni grad, sada je nažalost sve manje i industrijski, ali je grad kulture i većina domaćeg stanovništva živi od turizma i zato je potrebno mirno okruženje, posebno u kontekstu rata u Ukrajini - rekao je, između ostalog, Zoričić.

Iz MORH-a su naveli da je planirano da Centar za obuku pilota borbenih aviona bude realizovan sa francuskom firmom DCI koja je u mješovitom državnom (francuskom) i privatnom vlasništvu. DCI usluge obuke pilota helikoptera i borbenih aviona nudi u saradnji s francuskim Oružanim snagama.

Interes Hrvatske za osnivanjem takvog centra za obuku je da se omogući kontinuitet obuke hrvatskih vojnih pilota Rafala.

-Naime, povratkom naših posljednjih vojnih pilota s obuke u Francuskoj, francuska strana ispuniće svoju obvezu iz ugovora o nabavci Rafala o obuci hrvatskih vojnih pilota. Obuka na Pilatusu PC-21 omogućava prelaz na više tipova borbenih aviona - Rafale, F-16, Eurofajter… što omogućava da u tom centru obuku prolaze i budući piloti tih borbenih aviona - pojasnili su iz hrvatskog Ministarstva odbrane, prenela je Hina. Dodali su da za sada nije definisan datum uspostavljanja tog centra za obuku pilota borbenih aviona i da se o ugovoru još pregovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana