Antićirilična grupa se raspala

Agencije
Antićirilična grupa se raspala

Zagreb - Takozvani Štab za odbranu Vukovara više ne postoji, potvrdili su Zdravko Komšić i Damir Maduna, dvojica viđenijih i aktivnijih članova te grupe, koji su se protivili uvođenju ćirilice, zbog čega su i organizovali proteste.

Komšić i Maduna su juče istupili iz Štaba, a tu odluku su donijeli nakon što je dan ranije 15 članova većinom glasova odlučilo da će štab javno podržati koaliciju HDZ i HSP "Dr. Ante Starčević" na lokalnim izborima.

Na taj način je potvrđeno ranije pisanje medija da iza organizovanja protesta u Zagrebu protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru stoje dvije desničarske stranke HDZ i HSP, koje su proteste organizovale da bi okupile što više pristalica pred predstojeće lokalne izbore.

- Na taj način negira se sve ono što smo u posljednja četiri mjeseca zagovarali. Prijašnji stav u vezi sa izborima bio je da Štab neće izlaziti sa svojom nezavisnom listom na izbore, niti će podržavati bilo koju političku opciju ili listu tokom predizborne kampanje - napisao je Maduna u svom saopštenju.

On je dodao da su neki ljudi unutar Štaba tu namjeru imali od samoga početka i da su za nekoliko glasova više na listi HDZ - HSP AS prodali Štab. Komšić tvrdi kako ima saznanja da će u sljedećih nekoliko dana Štab napustiti još ljudi, kao i neka udruženja.

- Na početku rada donijeli smo Deklaraciju da Štab neće voditi politiku. Naš jedini cilj bio je da spriječimo uvođenje ćirilice u Vukovar - navodi se u saopštenju.

Štab za odbranu Vukovara osnovan je nakon što je Vlada Hrvatske objavila da će sprovesti zakon i u Vukovaru uvesti ćirilicu te je organizovao proteste protiv ćirilice u Vukovaru i Zagrebu. Udruženja veterana organizovala su početkom aprila u Zagrebu skup pod nazivom "Ne ćirilici u Hrvatskoj" na kojem se okupilo 20.000 ljudi, a prisutne je zabavljao Marko Perković Tompson.

Veze sa HDZ-om

Vukovar je poslije protesta u Zagrebu osvanuo oblijepljen plakatima kojima se poručuje da HDZ i HSP stoje iza 300 veteranskih udruženja - organizatora protestnog skupa protiv uvođenja ćirilice kao službenog pisma u ovom gradu.

Na plakatu je navedeno da se, iako tvrde da iza Štaba za odbranu Vukovara ne stoji nijedna stranka, na fotografiji sa sastanka udruženja veterana nalaze zvaničnici HDZ-a Ivan Penava, Damir Barna, Filip Karaula, kao i odbornici iz redova HSP-a Igor Gavrić i Robert Rapan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana