Ante Kotromanović: Srbi imaju sreće što neću biti ministar

Agencije
Ante Kotromanović: Srbi imaju sreće što neću biti ministar

Zagreb - Odlazeći hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović nastavljajući polemiku na temu naoružavanja Hrvatske žestoko se obrušio na vlasti u Srbiji.

On je izjavio da su vlasti u Srbiji "prvaci u vođenju ratova i da srpski državni vrh nema prava nikome da drži lekcije".

Kotromanović tvrdi da Hrvatska nema nikakav problem s najavom Srbije da će nabaviti raketne sisteme S 300 iz Rusije, ali poručuje da će upravo sarađujući s tom zemljom Srbija teško ući u EU. Reagujući na izjave srpskog premijera Aleksandra Vučića, koji je pozvao Hrvatsku da prestane da se naoružava, ali i na izjavu potpredsjednika Vlade i šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, Kotromanović je izjavio da su Vučić, Nikolić i Dačić bili "prvaci u vođenju rata na prostoru bivše Jugoslavije".

Kotromanović je rekao da u Beogradu mogu biti "samo srećni što on više neće biti ministar odbrane Hrvatske".

On je istakao da svako ima pravo na odbranu i da Hrvatska kao članica NATO-a i EU nema osvajačke pretenzije.

- Srbija misli da će ući u EU sarađujući s Rusijom. Teško! To što mi u Hrvatskoj radimo na jačanju naših oružanih snaga, to je u sklopu zajedničke evropske bezbjednosne politike - kazao je Kotromanović.

On je dodao da mu u stvari nije jasno zbog čega se u Srbiji bune, posebno kada su nakon najavljenog ulaska Crne Gore u NATO gotovo u potpunosti okruženi članovima zapadne odbrambene alijanse.

- Šta njih zabrinjava? Da ćemo mi ratovati? Naravno da Hrvatska neće ratovati - naveo je Kotromanović.

Odlazeći potpredsjednik Vlade Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da je galama u vezi s raketnim sistemima, čiju je nabavku najavio zvanični Zagreb, na vrlo dugačkom štapu i pitanje je, kaže, da li je to realan projekat. Ona je istakla i da joj se čini da Srbija to koristi za stvaranje psihoze za naoružavanje.

Rogozin

Zamjenik predsjednika Vlade Rusije Dmitrij Rogozin rekao je da bi Srbija značajno modernizovala vojsku ako realizuje nabavku oružja iz Rusije, ali da je problem što takva nabavka košta. On je kazao da postoji zahtjev Srbije da nabavi oružje iz Rusije, ali nije želio da precizira o kom naoružanju je riječ, uz primjedbu da to treba da saopšte srpski zvaničnici.

- To su najrazličitiji vidovi oružja, uglavnom odbrambeni sistemi. Tiče se i avijacije i kopnenih snaga. Ako realizujemo ovaj zahtjev, moći ćemo snažno i značajno modernizovati oružane snage Srbije - rekao je ruski zvaničnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana