ANALIZA “GLASA”- Ko će činiti sastav 44. Vlade Crne Gore

Miloš Vasiljević
ANALIZA “GLASA”- Ko će činiti sastav 44. Vlade Crne Gore

PODGORICA - Formiranje nove skupštinske većine i Vlade Crne Gore i dalje je jednačina sa više nepoznanica. Donekle je izvjesno da će premijer biti Milojko Spajić, a predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, koji je i ranije obavljao tu funkciju. Nije nemoguće i da će Milan Knežević i Andrija Mandić iz koalicije “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) i ovog puta ostati kratkih rukava.

Navode to za “Glas Srpske” politički analitičari iz Crne Gore, nakon što je lider Pokreta “Evropa sad” (PES) Milojko Spajić od predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića dobio mandat za sastav 44. Vlade Crne Gore, a osim pobjednika izbora uz njih će sigurno biti Demokratska Crna Gora.

Politički analitičar iz Podgorice Luka Radonjić ističe da će glavninu vlade činiće sigurno Pokret “Evropa sad” i Demokratska Crna Gora, a sve ostalo je pod znakom pitanja.

- Postoje pregovori sa strankama nacionalnih manjina, konkretno sa Bošnjačkom strankom i nekoliko albanskih partija, ali preko tih stranaka postoji upliv DPS, jer postoje formati i dileme u vezi sa njihovim učešćem unutar vlade, jer su tražili neka ministarstva koja ne mogu dobiti - rekao je Radonjić.

Prema njegovim riječima, sa druge strane ZBCG je ostvario dosta dobru saradnju sa PES-om i Demokratama. Za njih je važno da budu u novoj vladi, ne samo zbog dugogodišnje borbe za vlast, nego i zbog činjenice da se u novembru održava popis u Crnoj Gori i da je vrlo važno da Srbi budu u procesu odlučivanja i za vrijeme popisa.

- Nije realno očekivati da će oni dobiti onoliko koliko im pripada po izbornim rezultatima, najviše zbog prisustva stranog faktora koji ne gleda blagonaklono prema ZBCG. I Amerikanci su saglasni da ZBCG bude u vladi, ali u resorima kao što su energetika i kultura - rekao je Radonjić.

Radonjić dodaje da je u Crnoj Gori postojala praksa i za vrijeme DPS-a, da mjesto šefa parlamenta pripada drugoplasiranoj partiji unutar većine, što sada neće biti slučaj.

- Strani faktor na poziciji predsjednika Skupštine ne želi da vidi nekoga iz koalicije ZBCG, a inicijativa Demokratske Crne Gore od početka je bila da njihov lider Aleksa Bečić bude predsjednik Skupštine, što  je bio njihov uslov da nastave pregovore sa PES-om - rekao je Radonjić i dodao da postoje naznake da je ZBCG spreman za tu vrstu ustupka, a da zauzvrat dobije dva potpredsjednička mjesta.

U vladu će, skoro je izvjesno, sa dva poslanika i Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP). Ova partija želi široku koaliciju zbog stabilnosti i dugotrajnosti vlade, a s druge strane i zbog reformi u pravosuđu za koje je potrebno 49 ili 55 ruku.

- SNP je zauzeo stav da želi da uđe u vladu, a oni insistiraju samo da i ZBCG bude dio vlade i time bi objedinili većinu koja je dobila podršku 30. avgusta 2022. godine, koja bi imala ukupno 50 mandata. Ukoliko oni budu jedina prosrpska stranka u vladi mogli bi da izgube biračko tijelo - rekao je Radonjić.

Politički analitičar iz Bara Stefan Đukić kazao je da još uvijek traju konsultacije partija sa Spajićem, koji će biti premijer, dok je siguran i predsjednik Skupštine u liku Bečića.

- Potpredsjednici će se podijelili sve u zavisnosti ko će na kraju činiti ovu vladu. Ono što je sigurno jeste to da će PES-u pripasti resori vezani za finansije, ekonomiju ili turizam, jer je to njima ključno dok ih manje interesuju resori kao što su pravda i prosvjeta - rekao je Đukić.

Kako kaže, još je nejasno šta će biti sa Bošnjačkom strankom i koalicijom ZBGC. Nije isključeno i da budu van vlade, ali uz prisustvo u javnim preduzećima i upravnim odborima.

- Tu je i SNP koji je očigledno uspio da dogovori ulazak u vladu iako je bilo “zle krvi”, jer je SNP učestvovao u rušenju vlade Zdravka Krivokapića - rekao je Đukić.

Kada je u pitanju regionalna saradnja, Đukić smatra da u tom kontekstu neće biti velikih promjena.

- Spajić neće odstupati od crnogorskih preuzetih obaveza, a to je pristupanje u EU, članstvo u NATO, ali istovremeno neće zatezati svoju politiku kao DPS prema Srbiji. Pokušaće da sa zvaničnim Beogradom izgradi još bolje odnose koji su u uzlaznoj putanji još za vrijeme premijera Dritana Abazovića - rekao je Đukić.

Dritan i Milo u opoziciji

Prema riječima Luke Radonjića, ono što je jedino sigurno jeste to da će DPS biti u opoziciji.

- Kako sada stvari stoje, u opoziciji će ostati DPS i manje stranke koje su bile na njihovoj listi, ali vjerovatno i Građanski pokret URA jer nema nikakvih naznaka da bi oni mogli ući u vladu. Dobar dio PES-a ne želi Dritana Abazovića u ovoj vladi, ali s obzirom na činjenicu da Abazović ima solidan rezultat i da je ostvario dobar kontakt sa Amerikancima postoji mogućnost da se prilikom rekonstrukcije za godinu dana, jer se i takav scenario pominje, URA integriše u vladu - rekao je Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana