Amfilohije: Neće biti lažne autokefalne crkve

Srna
Amfilohije: Neće biti lažne autokefalne crkve

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je iz manastira Ostrog da u Crnoj Gori nikada neće biti lažne autokefalne crkve i poručio aktuelnoj vlasti da ne progoni crkvu Božiju i ne stvara crkve kojih nikada nije bilo.

Mitropolit je upozorio aktuelnu crnogorsku vlast da crkva nije partija da je ukidaju i osnivaju.

“Crnogorska vlast bi htjela da stvori svoju lažnu crkvu, žtakozvanu autokefalnu, a u stvari bezglavuž. Jer da bi crkva bila samostalna prvo mora da bude Božija, Hristova, rođena u njedrima jedne Svete saborne apostolske crkve Vaseljenske. Mora da ima to nasljeđe i jedinstvo duhovno, a ne klanjanje idolima zemaljskim, zemaljskim vladarima, niti zemaljskim vrijednostima”, poručio je vladika Amfilohije.

Njegovo preosveštenstvo je naglasio da će sutrašnji veliki sabor u Nikšiću potvrditi jedinstvo Crkve Božije sa Rimom, Carigradom, Moskvom, Atinom, Bukureštom, Sofijom i svim drugim crkvama Hristovim po cijelom svijetu koje pripadaju jednoj Svetoj sabornoj i apostolskoj Crkvi Hristovoj.

Prema njegovim riječima, u crkvi nema ni Grka, ni Jevrejina, ni roba, ni slobodnjaka, nema ni Srbina, ni Crnogorca, ni Rusa, ni Japanca, ni Afrikanca, ni Amerikanca, ni Engleza.

“U Crkvi su svi jedno, jedan čovjek u Hristu Isusu, kao što kaže Sveti apostol Pavle”, rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je podsjetio da sabor u ostroškoj svetinji oko moštiju Svetog Vasilija Ostroškog traje 350 godina, a da je sutra veliki crkveno-narodni sabor u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Svetovasilijevski sabor, u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, sutra će u Nikšiću biti održan kao znak protesta zbog vladinog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa oduzimanje imovine SPC u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana