Američki advokat: Nema tužbe protiv Hrvatske zbog NDH, tužimo Vatikan

N1
Američki advokat: Nema tužbe protiv Hrvatske zbog NDH, tužimo Vatikan

Čikago - Američki advokat Džonatan Levi potvrdio je kako je tužba protiv Hrvatske neosnovana i kako njegovi klijenti potražuju novac od Vatikana.

Američki advokat iz advokatske kancelarije Brimstone & Co iz Vašingtona rekao je za BIRN kako je privatna tužba koju su žrtve Drugog svjetskog rata i njihovi potomci podnijeli protiv Republike Hrvatske pred državnim sudom u Ilinoisu "nevažeća", piše Balkan Insight.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova potvrdilo je da žrtve Drugog svjetskog rata i njihovi potomci od Hrvatske potražuju 3,2 milijarde evra zbog otuđenih nekretnina i patnje uzrokovane za vrijeme NDH.

Tužbu protiv Hrvatske su navodno podnijeli Lizabet Lalih, Mladen Đuricić, Robert Predrag Gaković, Veljko Miljuš, Bogdan Kljaić, David Levi i Daniel Pjevič, potomci hrvatskih Srba, Jevreja i Roma.

Džonatan Levi je proslijedio pravni dopis koji je poslao MVEP-u, a u kojemu se navodi kako je on pravni zastupnik Lalih i Kljajića u sklopu njihove tužbe protiv Vatikana, zbog novca koji je uzet od ustaškog režima. Dodao je kako Lalih i Kljajić nemaju informaciju o tome da je podignuta tužba protiv Hrvatske.

"Ovo je dopis putem kojega se potvrđuje kako je tužba podignuta u SAD-u, Ilinoisu, podignuta bez pristanka mojih klijenata te je stoga ništavna, iz razloga krađe identiteta te prevare pred sudom", napisao je Levi i dodao kako Lalih i Kljaić nisu znali za tužbi i nemaju nikakve veze s advokatima koji se navode u tom slučaju.

"Lalić i Kljaic nemaju namjeru tužiti Hrvatsku, već nastavljaju s procesom tužbe protiv Vatikana", dodao je Levi.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana