Ambasada Rusije u Hrvatskoj: Nadamo se da nećete odugovlačiti sa nabavkom

Srna
Ambasada Rusije u Hrvatskoj: Nadamo se da nećete odugovlačiti sa nabavkom

ZAGREB - Ambasada Rusije u Zagrebu saopštila je danas da se nada da Hrvatska neće odugovlačiti sa nabavkom ruske vakcine "sputnjik ve" jer će u protivnom morati na nju da čeka.

U saopštenju iz Ambasade Rusije u Zagrebu ističe se da trenutno ruska strana polazi od činjenice da je uspostavljen intenzivan kontakt između proizvođača vakcine i nadležnih tijela Hrvatske, a prije svega Ministarstva zdravstva.

"Ambasada izražava nadu da se rješavanje pitanja tranzicije prema praktičnoj primjeni postignutih dogovora neće odugovlačiti", piše u objavi na veb stranici ove diplomatske misije, povodom brojnih pitanja hrvatskih medija i predstavnika javnosti u Hrvatskoj o organizaciji isporuke ruske vakcine.

U tekstu se ističe da će u protivnom "hrvatske savjetodavne službe biti prisiljene da čekaju u redu, čekajući pristanak Evropske agencije za lijekove /EMA/ i Evropske komisije toliko dugo koliko će oni za to odrediti".

"Oduvijek smo govorili da su život i zdravlje iznad svega, kao i da u snabdijevanju lijekovima za njihovo osiguranje ne može biti politike", ističe ruska Ambasada u poruci Hrvatskoj.

U saopštenju se ocjenjuje da je važno udružiti napore za brzu pobjedu u borbi protiv epidemije, zbog koje stanovništvo gotovo cijele planete ostaje zaprepašćeno.

Hrvatska agencija za lijekove je u ponedjeljak, 15. marta, saopštila da je počela preliminarni pregled dokumentacije o ruskoj vakcini, ali da se za sada ne sprovodi postupak za vanredni uvoz, jer takav zahtev nisu primili.

Pozivajući se na izvore u Vladi, hrvatski mediji su nedavno objavili da Hrvatska neće čekati odobrenje EMA, već da je dogovorila interventni uvoz ruske vakcine.

O toj mogućnosti govorio je i ministar zdravstva Vili Beroš, ali je premijer Andrej Plenković izjavio da će se, ipak, čekati odluka na nivou EU.

Beroš je početkom marta razgvarao sa ruskim ambasadorom Anderejom Nesterenkom tom prilikom pozvao rusku stranu da ubrza dostavu dokumentacije o vakcini koja je potrebna da bi hrvatski regulatator mogao da procijeni njenu bezbjednost.

Iz ruske Ambasade su više puta izrazili spremnost za saradnju sa Hrvatskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana