Aleksić: Krađa intelektualnog nasljeđa srpske jezičke većine

Srna
Aleksić: Krađa intelektualnog nasljeđa srpske jezičke većine

Podgorica - Rječnikom takozvanog crnogorskog narodnog i književnog jezika koji je nedavno izdala Crnogorska akademija nauka i umjetnosti /CANU/ brutalno se krade i satire istorijsko i intelektualno nasljeđe srpske jezičke većine u Crnoj Gori, ocijenio je predsjednik Političkog savjeta Nove srpske demokratije /Nova/ Budimir Aleksić.

"Izdavanje crnogorskog rječnika nastavak je već viđenog - kada su u prošlosti kvazinaučnici iz nekih drugih zemalja, poput ovih današnjih, pokušavali da od srpskog naroda otmu njegov jezik, književnost, kulturu, pa čak i kompletne cikluse epskih junačkih pjesama", istakao je Aleksić u saopštenju.

On je naveo da je riječ je "o srpskim riječima sakupljenim u rječnik koji je neistinito naslovljen kao crnogorski rječnik".

"Najveća naučna ustanova u zemlji, kakva je CANU, ne bi smjela da se bavi falsifikovanjem i iskrivljavanjem činjenica, niti da podliježe političkim pritiscima, već bi trebalo da zastupa i afirmiše naučnu istinu. A istina je da je takozvani crnogorski jezik ustavna i politička kategorija, ali ne i naučna /lingvistička/ i istorijska", dodao je Aleksić.

Aleksić je podsjetio da je Rječnik crnogorskog i književnog jezika u izdanju CANU naišao i na oštre kritike albanskih i muslimanskih političara u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, pojedini krugovi u Crnoj Gori su ovaj rječnik okarakterisali kao "antialbanski" i "antibošnjački", tražeći njegovo hitno povlačenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana