Albanski pokušaj prekrajanja izborne volje

Agencije
Albanski pokušaj prekrajanja izborne volje

Kosovska Mitrovica - Politički predstavnici Srba ocjenjuju da upisivanje imena novih 500 glasača, uglavnom Albanaca, u birački spisak za predstojeće izbore za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, predstavlja pokušaj prekrajanja izborne volje građana.

Kandidat Građanske inicijative "Srpska" za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Goran Rakić kaže da zabrinjava činjenica da se na biračkom spisku nalaze imena novih 500 glasača, pretežno albanske nacionalnosti.

"Smatram i sumnjam da je to pokušaj prekrajanja izborne volje građana", rekao je Rakić za B92.

Igor Simić iz Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda - Oliver Ivanović", ocjenjuje da se neko igra sa izbornom voljom građana.

On ističe da je za 14 dana nenadležan organ, van bilo kakvih zakonskih rokova, upisao 476 Albanaca u birački spisak, što direktno ugrožava sam proces.

Pravo glasa, na osnovu biračkog spiska, prema podacima Centralne izborne komisije Kosova, imaće 28.429 glasača, što je više za 500 birača nego na novembarskim izborima.

"Registrovana su 342 birača, koja su u međuvremenu postala punoljetna i stekla pravo glasa, određeni broj birača je, takođe, regulisao lična dokumenta i civilni registar ih je izbacio kao nove birače koji ranije nisu bili u spisku", kažu u CIK-u.

Iz evidencije su izbrisane i 102 osobe koje su u međuvremenu preminule.

Kampanja za gradonačelnika Kosovske Mitrovice na izborima zakazanim za 23. februar počinje sutra i trajaće pet dana.

Izbori će biti ponavljeni 23. februara, jer je Krstimir Pantić iz Građanske inicijative "Srpska", koji je izabran u trećem krugu glasanja, odbio da potpiše svečanu izjavu na dokumentu koji je imao prelijepljene oznake samoproglašenog Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana