Albanska pravoslavna crkva uskoro u Skoplju?

Agencije
Albanska pravoslavna crkva uskoro u Skoplju?

Skoplje - Pravoslavni Albanci u Makedoniji, osim liturgije na albanskom jeziku, uskoro bi mogli dobiti i posebnu albansku pravoslavnu crkvu.

Profesor Branislav Sinadinovski izjavio je da su ideju o formiranju albanske pravoslavne crkve pokrenuli vjernici, kojih u Makedoniji ima više od 70.000.

Sinadinovski, koji potiče iz porodice pravoslavnih Albanaca, pozdravio je odluku (nekanonske) Makedonske pravoslavne crkve da uvede liturgije na albanskom jeziku, ali smatra da to nije dovoljno.

- Očekujem podršku i od poglavara Makedonske crkve Stefana, budući da će albanska pravoslavna crkva pomoći i u dijelu problema sa kojima se suočava MPC - dodao je on.

Poznavaoci prilika smatraju da bi nova samostalna pravoslavna crkva na teritoriji Makedonije predstavljala presedan u pravoslavnom svijetu.

Albanska pravoslavna crkva u Albaniji obuhvata eparhije Tirana - Drač, Berat, Đirokastra i Korča. Pravoslavni Albanci uglavnom žive na jugu zemlje i u gradovima Tirani i Draču. Liturgijski jezik je albanski, osim u regiji Saranda na jugu zemlje gdje se liturgija služi i na grčkom jeziku. Na čelu Albanske pravoslavne crkve od 1992. godine je arhiepiskop tiranski Anastasije koji je grčkog porijekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana