Albanci s juga sastali se s Tačijem

Agencije
Albanci s juga sastali se s Tačijem

Priština - Premijer Kosova Hašim Tači razgovarao večeras u Prištini sa delegacijom albanskih lidera iz Preševske doline o spomeniku OVPBM, potvrđeno beogradskim medijima u Vladi Kosova.

Prištinski mediji ranije su naveli da će sastanak biti održan sutra, a kao razlog navedana je situacija u Preševskoj dolini nakon najava da će institucije Srbije ukloniti spomenik bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe u centru Preševa.

Na sastanku sa Tačijem su predsjednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, poslanik Skupštine Srbije i predsjednik Partije za demokratsko djelovanje Riza Haljimi, predsjednik Demokratskog narodnog pokreta i bivši politčki vođa OVPBM Januz Musli, predsjednik opštine Bujanovac Nagip Arifi i drugi.

Sastanak je počeo nešto poslije 17 sati.

Beograd smatra OVPMB terorističkom organizacijom i traži da se skloni spomenik podignut u novembru u centru Preševa, kod zgrade opštine.

Premijer Ivica Dačić je izjavio da je Ministarstvo pravde Srbije poslalo zahtjev lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik borcima OVPBM.

Podršku Dačiću i Vladi Srbije večeras je uputilo Udruženje boraca rata od 1990-99. godine iz Prokuplja, koje je za sutra najavilo miting.

Osnivač tog udruženja Ratko Zečević je naglasio da o uklanjanju tog spomenika ne smije biti stranačkog usaglašavanja i da mora biti uklonjen do sutra u ponoć, kako je naložila Vlada Srbije i premijer Dačić.

Bivši politički predstavnik OVK Adem Demaći izjavio je ranije danas da Albanci iz Preševske doline treba da pokažu da su spremni za rat i da ostave po strani sve nesporazume.

Albanska nacionalna armija objavila je u međuvremenu "ubrzanu mobilizaciju" zbog "srpske pretnje da će odvojiti deo Kosova i pretnji za nasilno uklanjanje spomenika u Preševu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana