Albanci prevarili crnogorski sistem: Test na upalu prošao kao PCR

G.S.
Albanci prevarili crnogorski sistem: Test na upalu prošao kao PCR

Igrom slova u nazivu testova koji se rade iz uzorka krvi, a koji na albanskom imaju oznaku PCR, baš kao i test na prisustvo virusa korona, više osoba proteklih dana prevarilo je sistem i legalno ušlo u Crnu Goru.

Postojanje lažnih testova crnogorskim medijima su potvrdili i iz Uprave policije. Izvještaj o testiranju urađen je u laboratoriji “Intermedikus” u Skadru. Cijena testa je, kako je saopšteno, šest evra i na njemu stoji “Proteine C Reaktive”, što je laboratorijski test kojim se mjeri količina proteina koji se zove “C reaktivni protein” u krvi. Na osnovu vrijednosti C reaktivnog proteina može da se procijeni stepen upalnog procesa u organizmu...

I na spornom testu dostavljenom medijima, na albanskom jeziku piše da se njime utvrđuje prisustvo neke upale te da nije test na “kovid 19”.

Test je, međutim, kako tvrde izvori, putnicima iz država Evropske unije koji su putovali za Crnu Goru u Albaniji izdat kao PCR test na virus korona. Iz Uprave policije su u petak potvrdili postojanje lažnih testova i saopštili da su u međuvremenu o tome komunicirali sa kolegama iz Albanije.

- Sa slučajevima lažnih PCR testova Sektor granične policije je ranije upoznat (gdje se tzv. CRP nalaz promjenom redoslijeda riječi mijenja u PCR) i o tome je obavijestio službenike granične policije. Informaciju smo dobili od COVID Albania, preko Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore, gdje su nas upozorili o putnicima koji ulaze u našu zemlju preko graničnog prelaza Hani Hotit, sa lažnim PCR testom - navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije navode da su obavijestili policijske službenike da Ministarstvo zdravlja Albanije zvanično priznaje samo tri laboratorije koje imaju dozvolu da izdaju molekularni PCR test i to samo iz Tirane.

- Albanska policija, od dana obavještavanja o lažnim testovima i uslovima ulaska u Crnu Goru, uglavnom nije dozvoljavala izlaz iz zemlje licima koja imaju nevažeće PCR testove, ali nije zvanično dostavljala podatke Sektoru granične policije o broju oduzetih testova - ističe se u saopštenju.

Test koji je dostavljen crnogorskim “Vijestima” jasno ukazuje na to da nije riječ o PCR koji potvrđuje da osoba nije zaražena virusom korona, već o CRP urađenom iz krvi.

Prilikom kontrole putnika koji ulaze u Crnu Goru, službenici UP, kako su kazali, svakodnevno sarađuju sa sanitarnim inspektorima. Naglašavaju da granična policija obavlja elektronske provjere putnika na izlasku iz Crne Gore, u smislu mogućeg kršenja važećih rješenja o samoizolaciji izdatih od strane sanitarnih inspektora. Tim provjerama, kako su rekli, u posljednjih deset dana pronađena su tri lica koja su kršila mjere samoizolacije.

Slovenija promijenila pravila

Zbog lažnih testova, uglavnom iz Sjeverne Makedonije i BiH, Slovenija je nedavno uslovila ulazak u tu državu PCR testom koji je izdat u nekoj od država Evropske unije i Šengen zoni. Pri tome, test ne smije biti stariji od 48 sati.

- Za ulazak u Sloveniju više neće važiti brzi antigenski testovi. Takva je odluka donesena zbog porasta broja krivotvorenih testova - naveli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana