Albanci glavni ekzekutori u Ndrangeti

Agencije
Albanci glavni ekzekutori u Ndrangeti

Skoplje, Rim - Italijanska policija uhapsila je dvojicu Albanaca koji su izvršavali naručena ubistva za ozloglašeni italijanski kriminalni klan "Ndrangeta", prenio je juče makedonski list "Večer" pisanje italijanskih medija.

"Večer" prenosi da je uhapšen Arben Ibrahim (28) iz Crne Gore i Vasvija Beluli (30) iz Makedonije.

Dvojica Albanaca nalaze se iza rešetaka u istražnom zatvoru, otkad ih je italijanska policija uhapsila u oblasti Kalabrija, gdje je i sjedište "Ndrangete". Oni se sumnjiče da su bili profesionalne ubice angažovane u toj mafijaškoj organizaciji.

Istraga je pokazala da su dvojica Albanaca bili snajperisti za vrijeme rata na prostoru bivše Jugoslavije. Na osnovu toga bili su angažovani u kalabrijskoj mafiji, koja im je plaćala nekoliko hiljada evra po "glavi".

Istraga italijanskih vlasti počela je od neuspješnog pokušaja likvidacije Frensisa Skruglija u februaru ove godine u Valensiji. Istraga je pokazala da iza pokušaja likvidacije mogu stajati dvije mafijaške grupe "Patanija" i "Picopizani".

Istražni organi uspjeli su da razotkriju nekoliko likvidacija i pokušaja likvidacija iza kojih stoji grupa "Patanija", jedan od vodećih ogranaka "Ndrangete", a koje su organizovali dvojica snajperista iz JNA.

I dok je policijska istraga trajala, Skrugli nije uspio da se spasi, jer su ga krajem marta likvidirala dvojica uhapšenih.

Italijanska policija otkrila je da su dvojica atentatora obavljali prljave poslove za "Pataniju" i bili su zadovoljni i sa po nekoliko hiljada evra za ubistvo. Albanci su praćeni nekoliko mjeseci i kada su sakupljeni dokazi, "palo" je hapšenje. Uhapšeni su u gradu Kanino, a policija je kod njih pronašla oružje i municiju.

Tokom istrage uhapšeno je ukupno 11 osoba osumnjičenih da su povezani sa "Ndrangetom", koji su radili kao logističari, organizatori ili izvršioci ubistava.

"Ndrangeta"

Prioritet "Ndrangete" je trgovina kokainom, a sporedne i popratne aktivnosti su iznude i pranje novca. Poznati su po brutalnosti, a italijanski i svjetski eksperti za borbu protiv organizovanog kriminala tvrde da ova organizacija godišnje obrne nevjerovatnih 44 milijarde evra.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana