Aktivisti kajacima blokirali terminal LNG u Omišlju

Tanjug
Aktivisti kajacima blokirali terminal LNG u Omišlju

ZAGREB - Međunarodna grupa aktivista isplovila je u zoru kajacima i blokirala tanker koji uvozi tečni prirodni gas (LNG) i satima spriječava njegovo povezivanje za LNG terminal u Omišlju.

"Aktiviste na kajacima dočekali su sigurnosni i policijski brodovi, nakon čega su na vrlo opasan i nasilan način priveli nekoliko njih, od kojih je nekoliko zbog zadobijenih povreda hospitalizovano", saopštila je međunarodna grupa Fosil Fri Adriatik.  

Aktivisti kažu da su blokiranjem dolaska tankera protestovali protiv fosilne industrije i nastavka ulaganja u tečni gas, odnosno dvostruko povećanje kapaciteta LNG terminala na ostrvu Krku.  

S morske i kopnene strane podignuti su transparenti s natpisima "Krk ljudima, a ne fosilnoj industriji!", "Plinovod u klimatski pakao" i "Jedini fosil za spaljivanje je kapitalizam".    

Željeli su, navode, da poruče da takvim ulaganjima nije mjesto u 2024. "kad je već odavno trebalo da se odustane od investicija u fosilna goriva da bi se sprečio najgori scenarijo pogoršanja klimatskih promijena".

Navode i da su zahtjevi stanovništva Krka ignorisani nakon velikih protesta u Rijeci i Omišlju 2018., kad se lokalna zajednica usprotivila izgradnji LNG terminala i posledicama koje će ostaviti na ljude i okolinu.  

Stoga je za aktiviste Krk postao centar izgradnje klimatskog pokreta koji se otad sve direktnijim akcijama bori protiv, kako navode, samovolje profiterski usmerene vlasti i njenog pogodovanja fosilnom lobiju.  

"Uprkos tome što ostrvo Krk do 2030. planira da postane neutralan od ugljenika, u avgustu 2022. doneta je odluka o proširenju terminala i gasovoda Zlobin-Bosiljevo.

Cilj tih projekata nije obezbeđivanje energetske nezavisnosti građana jer Hrvatska već uvozi tri puta više gasa nego što su njene energetske potrebe", navodi se u saopštenju.  P

Pritom, ističu, LNG je u najvećoj meri finansiran javnim novcem, a u slučaju neisplativosti projekta, biće subvencionisan novcem poreskih obveznika, kažu aktivisti.

Tvrde da se njime ne smanjuje cijena gasa za domaće potrošače, već one ostaju podložne globalnim geopolitičkim nemirima i labilnom globalnom tržištu.  

"Osim štetnih ekonomskih uticaja, LNG terminal ostavlja i katastrofalan uticaj na okolinu", navode aktivisti.  Navode da je prošlo Ministarstvo zaštite okoline i održivog razvoja odbilo da ispuniti zahtev za zabranu korišćenja štetnih hemikalija u procesu čišćenja cevi na terminalu.  

"To znači da firma LNG Hrvatska nastavlja da ih ispušta u more što je dovelo do potpunog pomora ježinaca (morskih ježeva) i uništenja ekosistema.

Time je zapravo direktno legalizovan ekocid na Jadranu", piše u saopštenju aktivista, prenosi hrvatski portal Index.  Protestanti, između ostalog, ističu da praksa neuravnotežene gladi za neograničenim privrednim rastom konzuerskog i kapitalističkog društva, od koje direktno profitira mali broj ljudi dovodi do kolektivne patnje u sve ugroženijoj biosferi.  

Stoga ističu da je krajnje vreme za korenito redefiniranje prioriteta: nije nam nužna dodatna energija i društvo privrednog rasta,, već nam je potrebna dovoljna količina energije koja će ispuniti lokalne potrebe i obezbediti dostojanstven život za sve ljude uz poštovanje granica ekosistema.  

Za to je, kako su ukazali transparentima, smatraju da je potrebna radikalna promena u društvenim odnosima moći.  

Aktivisti stoga svojom delovanjem upućuju snažnu kritiku kapitalizmu kao potpuno neodrživom sistemu u kojem je sva moć akumulirana u rukama male grupe moćnika i profitera. Zato ovom akcijom žele da poruče: Krk ljudima, a ne fosilnoj industriji". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana