Ako se Milanović i Linić ne pojave krećemo u totalnu blokadu Hrvatske

Jutarnji list
Ako se Milanović i Linić ne pojave krećemo u totalnu blokadu Hrvatske

Zagreb - U Ministarstvu poljoprivrede počeo je danas sastanak predstavnika ministarstva s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), udruženjem poljoprivrednika i otkupljivača pšenice o mogućim modelima olakšica i mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, prenosi “Jutarnji list”.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac prije sastanka je izjavio da seljaci traže potpunu isplatu te povećanje otkupne cijene pšenice s 1,05 na barem 1,38 kuna po kilogramu, koliko je prošle godine bila cijena.

Cijena od 1,05 kuna, prema Pokrovčevim riječima, ne pokriva niti trošak proizvodnje.

Upitan hoće li seljaci prisustvovati sastanku s ministrom Tihomirom Jakovinom, zakazanom u podne, ako ne njemu ne budu premijer Zoran Milanović i ministar Slavko Linić, rekao je da će se u slučaju njihova izostanka odmah sastati štab poljoprivrednih udruženja i donijeti odluku o “totalnoj blokadi Hrvatske”.

Pokrovac tvrdi da 80 odsto državnih potpora poljoprivredi primaju veliki kombinati, a ostatak odlazi seljacima.

Smatra da nije u redu što država za socijalu izdvaja 11 milijardi godišnje, a za poljoprivrednike ni tri milijarde kuna podsticaja.

Ministar Jakovina, pak, navodi da je do sada isplaćeno gotovo 2,4 milijardi kuna podsticaja i to značajno ranije nego svih prethodnih godina te da je ministarstvo isplatilo onoliko novca koliko je bilo na raspolaganju u budžetu.

Seljaci su nastavili sa potestima, a policija i dalje čuva kuću ministra Jakovine.

Nezadovoljni seljaci u Brodsko-posavskoj županiji nastavili su već šesti dan proteste blokiranjem ceste u Velikoj Kopanici, Lužanima i Rešetarima, te čekaju rezultate današnjih pregovora u Zagrebu s ministrom Tihomirom Jakovinom.

Čekajući rezultate današnjih pregovora u Ministarstvu, na tri protesna punkta u Velikoj Kopanici, Lužanima i Rešetarima je oko 150 traktora i oko 200 seljaka-demonstranata.

Jedna policijska patrola i dalje dežura pred kućom ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, u Bukovlju, nedaleko Slavonskog Broda, zbog najave pojedinih deonstranata da će pred ministrovu kuću rasuti gnojivo.

Zbog blokade državne ceste u Velikoj Kopanici za saobraćaj je zatvoren istoimeni izlaz s auto-puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana