Ako krenu kroz Hrvatsku, izbjeglicama prete minska polja

Agencije
Ako krenu kroz Hrvatsku, izbjeglicama prete minska polja

Gužva na mađarsko - srpskoj granici mogla bi usmjeriti izbjeglice u Hrvatsku, međutim, na tom području se nalaze brojna minska polja, objavio je Dnevnik hr.

Sigurno je da ih policija tamo neće masovno propuštati, navodi Dnevnik.

Hrvatska će im pružiti humanitarnu pomoć, no problem bi mogao nastati u trenutku kada zatraže azil, kada odluče u koju zemlju žele da idu.

Ukoliko je ta zemlja zatvorila granice, niko ne zna kako će se postupati prema tim ljudima.

Načelnik uprave za granicu hrvatskog MUP Zlatko Sokolar izjavio je da postoji realna mogućnost da izbjeglice, nakon što je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom, krenu prema Hrvatskoj, ali da u ovom trenutku nema pokušaja ilegalnih prelazaka.

"Granica sa Srbijom je u ovom trenutku mirna, nema nikakvih vanrednih događaja, niti pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice", rekao je Sokolar za Hrvatski radio uz ocjenu da je migrantska kriza nadmašila sve procjene i da je teška.

"U prvom dijelu, mi imamo zadatak da gledamo čovjeka, a nakon toga sigurnost", rekao je Sokolar koji je najavio da će izbjeglice koje uđu u Hrvatsku biti registrovane, a potom i zbrinute.

"Svaki stranac ima pravo da zatraži međunarodnu zaštitu. Ako se radi o ranjivoj grupi, imamo obavezu da ih prevezemo u prihvatilište za tražioce azila u Kutini. Nakon prve obrade postoji mogućnost alternativnog smještaja, a o tome se može pregovarati s insitucijama koje mogu ponuditi adekvatan smještaj", objasnio je Sokolar.

Po izbijanju izbjegličke krize, hrvatski zvaničnici više puta su istakli da Hrvatska neće, poput Mađarske, zatvarati svoje granice.

Zvaničnici su poručili da u prvom talasu Hrvatska može da primi oko 3.000 izbjeglica.

Najviše smještajnih kapaciteta ima u Kutini. U gradnji su dva prihvatna centra za strance u Tovarniku i Trilju, koji se grade sredstvima iz šengenskog fonda, ali se očekuje da će biti završeni tek krajem godine.

Zasad je zabilježeno nekoliko pojedinačnih pokušaja ulazaka izbjeglica, a u ponjedeljak je potvrđeno da je u zemlju ušlo šestoro Sirijaca koji su smješteni u hotelu Porin u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana