Akciju Oluja Gotovina pripremao sa šefom CIA

Jutarnji.hr
Akciju Oluja Gotovina pripremao sa šefom CIA

U julu 1995. godine iz vojne baze Šepurine kod Zadra, akciju "Ljeto 95" Ante Gotovina pripremao je sa šefom CIA Džordžom Tenetom, podsjeća danas zagrebački "Jutarnji list", pozivajući se na izvor blizak advokatskom timu Gotovine.

Pošto su 11. jula 1995. Srbi ušli u Srebrenicu, tadašnjiamerički predsjednik Bil Klinton odlučio je da vojno interveniše i riješi probleme na prostoru bivše Jugoslavije, piše "Jutarnji list".

Njegov vojno obavještajni vrh znao je da rat na Balkanu ne mogu dobiti samo snažnim vazdušnim udarima na položaje Srba u BiH, pa su savezništvo ponudili hrvatskom vojnom vrhu.  

To je, zapravo, bila Klintonova polutajna misija, jer takvu akciju nije odobrila zvanična američka politika, pa Stejt Department do danas tvrdi kako oni nisu odobrili akciju "Oluja".  

Naime, zeleno svjetlo za "Oluju" Hrvatska od SAD nije dobila preko uobičajenog diplomatskog, već preko vojno obavještajnog vrha.  

O američkoj vojnoj intervenciji na Balkanu Klinton je odlučio zajedno sa svojim najpoverljivijim saradnicima iz Vijeća za nacionalnu bezbjednost: savjetnikom za nacionalnu bezbednost Antonijem Lejkom, ministrom obrane Vilijamom
Perijem, savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Stejt Departmenta Robertom Frejzerom, šefom CIA Džonom Dojčom, i njegovim tadašnjim zamjenikom Tenetom, koji je bio i član Vijeća za nacionalnu bezbjednost.  

Njihovu poruku hrvatskom ministru obrane Gojku Šušku prenio je vojni ataše američke ambasade u Zagrebu Ričard Herik, tada glavni operativac CIA u Hrvatskoj, koji je bio potpuno nezavisan od tadašnjeg ambasdora Petera Galbrajta.

Izetbegović i Tuđman potpisuju Splitski sporazum 16. jula, a već 17. jula Amerikanci uspostavljaju svoju bazu za bespilotne letjelice u vojnoj bazi Šepurine kod Zadra.  

Veliki avioni Herkules, američkih vojnih snaga, sleteli su u Šepurine i iskrcali tri velika kontejnera, svaki po 40 metara dužine, kao i više bespilotnih aviona tipa EA-6B Prowlers i GNAT-750, takozvanih Predatora.  

Baza je montirana u svega tri dana, i u funkciji je bila već 20. Jula, piše Jutarnji list.  

Slijedećih nekoliko mjeseci u Šepurinama je stalno boravilo i radilo deset do 12 američkih, i isto toliko hrvatskih oficira. Gotovina je u veoma kratkom roku morao proširiti postojeću pistu. Istovremeno je znatno pojačao čuvanje vojne baze.  

Predatori, kojima je baza bila u Šepurinama, snimke su slali američkom Avaksu koji je bio iznad Balkana, a on ih je proslijeđivao u Pentagon i u Šepurine.  

Već 20. jula 1995. Džordž Tenet dolazi u Šepurine, gdje ga primaju ministar obrane Gojko Šušak, tadašnji šef HIS- Miroslav Tuđman i general Ante Gotovina. On je u Hrvatsku službeno došao kao zamjenik šefa CIA i kao član Klintonova
veća za nacionalnu sigurnost, ali u velikoj tajnosti, pod maskom firme iz Baltimora, koja je bila jedan od paravana CIA u Hrvatskoj i BiH.  

Sve se radilo u najstrožoj tajnosti iz političkih razloga, ali i bezbjednosnih, zato što je nekoliko mjeseci ranije, početkom 1995., razotkrivena američka baza za bespilotne letjilice na aerodromu na Braču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana