Akademik, istoričari i pjevač opasni po Crnu Goru

G.S.
Akademik, istoričari i pjevač opasni po Crnu Goru

PODGORICA - Bivša vlada u Podgorici i režim Mila Đukanovića u posljednjoj godini svog mandata donijeli su zabranu ulaska u državu ili su protjerala 11 državljana Srbije, jer su opasni po nacionalnu bezbjednost Crne Gore.

Aktuelni premijer Zdravko Krivokapić je ranije najavio da Vlada “apsolutno razmišlja” da ukine administrativnu zabranu za kantautora Vladu Georgieva i akademika i književnika Matiju Bećkovića, koji je, istina, prisustvovao sahrani vladike Amfilohija u Podgorici.

Pored njih zabrana ulaska u Crnu Goru je donesena i za istoričare Čedomira Antića, profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Aleksandara Rakovića sa Instituta za noviju istoriju Srbije i za Dejana Mirovića, profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Zabrana je donesena i za prvog operativca fudbalskog kluba Crvena zvezda dr Zvezdana Terzića. Februara ove godine zabranjen je ulaz trojici muzičara “Beogradskog sindikata”, kada su dvojica vraćena s prelaza Dobrakovo, a treći je deportovan za Srbiju s podgoričkog aerodroma, a riječ je o Feđi Dimoviću, Blaži Vujoviću i Bošku Ćirkoviću. I za kraj Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu protjerala je krajem novembra ambasadora Srbije Vladimira Božovića. Pored toga izrečene su i desetine mjera kojima se zabranjuje rad i boravak u Crnoj Gori sveštenicima Srpske pravoslavne crkve, državljanima Srbije, Srpske ili neke druge zemlje.

Bećković, Antić, Raković i Mirović su “ugrožavali nacionalnu bezbjednost Crne Gore”. Razlog su njihove izjave, jer su kao strani državljani vrijeđali ugled i slavili nasilni nestanak Crne Gore. Trebalo je da oni govore na proslavi stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima.

Vladi Georgievu je bez posebnog razloga krajem avgusta ove godine na granici sa Crnom Gorom uručeno rješenje o zabrani ulaska u ovu zemlju. Kako se tada navodilo, razlozi su nacionalna i unutrašnja bezbjednost. Georgiev je vraćen za BiH sa graničnog prelaza Sitnica.

- DPS i ovakvo obračunavanje sa Srbima... Na zdravlje vam i na obraz - napisao je tada Georgiev na “Tviteru”.

Nadležnost

Vladi Georgievu je zabranjen dolazak u Herceg Novi do 2030. godine. Poslije žalbe njegovog advokata Uprava policije Crne Gore je ukinula zabranu. Međutim u sve se umiješala Policijska stanica Herceg Novi, koja je donijela svoju odluku po kojoj se pjevaču zabranjuje dolazak u taj grad narednih deset godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana