Ahmeti pregovarao sa naoružanom grupom o predaji

Srna
Ahmeti pregovarao sa naoružanom grupom o predaji

Skoplje - Lider najuticajnije političke formacije makedonskih Albanaca Demokratske unije za integraciju /DUI/ Ali Ahmeti rekao je da je pregovarao sa naoružanom grupom koja se tokom vikedna sukobila sa makedonskom policijom.

Ahmeti je za televiziju "Alsat-M" priznao da ga je 9. maja kontaktirao jedan čovjek iz naoružane grupe koji je zatražio da im se omogući da izađu iz Kumanova.

On je rekao da nije mogao to da obeća, ali da su sa naoružanom grupom nastavljeni pregovori, uz posredovanje OEBS-a i Artana Grubija kao njegovog predstavnika.

Ahmeti je pojasnio da je telefonom razgovarao sa izvjesnim Muhamedom Krasnićijem i da se, uz posredovanje, predalo 26 od ukupno 30 članova grupe.

Lider DUI rekao je i da je o tome obavijestio ambasadu SAD i OEBS, kao i premijera Makedonije Nikolu Gruevskog, koji je sumnjao u mogućnost da se naoružana grupa preda.

DUI je koalicioni partner vladajućem VMRO-DPMNE u Makedoniji. Na čelu je premijer Nikola Gruevski, a vlada ima četiri potpredsjednika – po dva iz obje stranke i 18 ministarstava u kojima je osam ministara iz DUI.

U oružanom sukobu, koji je izbio 9. i 10. maja u jugoistočnom dijelu Kumanova, trećem po veličini makedonskom gradu, ubijeno je osam makedonskih policajaca, a 37 ranjeno.

Policija je pronašla tijela 14 naoružanih ljudi, dok se 30 članova naoružane grupe predalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana