Afera “Snimak”: Usvojen tehnički izvještaj o radu Anketnog odbora

Agencije
Afera “Snimak”: Usvojen tehnički izvještaj o radu Anketnog odbora

Podgorica - Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su noćas tehnički izvještaj o radu Anketnog odbora koji je utvrđivao činjenice u vezi sa aferom “Snimak”, a koji sadrži osnovne podatke o broju sjednica tog tijela i održanih kontrolnih saslušanja, prenose agencije.

Izvještaj se prema Poslovniku Skupštine usvaja konstatacijom bez glasanja poslanika.

Odbor je ranije predložio Skupštini da usvoji tehnički izvještaj, nakon što nijedan od tri ponuđena prijedloga zaključaka nije dobio potrebnu većinu.

U diskusiji su zbog nedostatka vremena, jer je parlament morao da glasa o izvještaju prije ponoći, kada se završava redovno proljećno zasijedanje, mogli učestvovati samo članovi Anketnog odbora.

Predsjednik Odbora Koča Pavlović rekao je da su za otvaranje poglavlja 23 i 24, koja se bave pravosuđem i članstvom, postavljena tri uslova, a jedan od njih je rasvjetljavanje afere “Snimak” utvrđivanjem političke i krivično-pravne odgovornosti aktera tog slučaja.

On smatra da parlament i Anketni odbor nisu ispunili zadatak i očekivanja iz Brisela.

Pavlović je podsjetio da je Odbor razmatrao tri prijedloga izvještaja o svom radu.

- “Front” je predložio konkretne sankcije za aktere afere. SDP je predložio dokument sa kojim sam bio razočaran, a u zaključcima DPS-a se navodi da je taj slučaj iskontruisan i da su svi koji su tražili da se ispita afera bili zavedeni - rekao je Pavlović.

On kaže da Odbor nije uspio da usvoji nijedan od predloženih dokumenata, već je usvojen prosti izvještaj, čime je poslata poruka da parlament nema političke volje da se suoči sa “monstruoznim djelovanjem partije koja sebe naziva demokratskom”.

Poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović rekao je da će novi organi koji će biti izabrani, nakon promjene Ustava, raditi svoj posao.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović kaže da je afera “Snimak” pokrenuta jer je, kako je naveo, trebalo opravdati poraz na parlamentarnim i pribaviti alibi za poraz na predsjedničkim izborima.

On je naveo da se Anketnom odboru pokušalo suditi DPS-u.

- Raspravljalo se o pojedinačnim diskusijama koje nisu proizvele nikakvu zloupotrebu državnih resursa - rekao je Simović.

Poslanik Socijaldemokratske partije Mićo Orlandić žali što kolege iz Odbora nisu prihvatili prijedlog izvještaja njegove stranke u kojem se navodi da na organima DPS-a nije odlučeno i dogovoreno da se vrše zloupotrebe u izbornom procesu.

Poslanici Skupštine Crne Gore donijeli su 31. maja odluku da, povodom afere “Snimak”, bude otvorena parlamentarna istraga i formiran Anketni odbor o tom slučaju.

Afera “Snimak” odnosi se na objavljivanje audio snimaka sa sjednica organa DPS-a na kojima je navodno razgovarano o upotrebi državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno zapošljavanju po partijskoj pripadnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana