Abazović: Zakon o slobodi vjeroispovijesti biće promijenjen

Srna
Abazović: Zakon o slobodi vjeroispovijesti biće promijenjen

PODGORICA - Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori neće biti povučen, već promijenjen jer je to proceduralno najkraći put.

Abazović je rekao da su se ljudi koji treba da se dogovore u vezi sa ovim zakonom već sve dogovorili.

"To će biti riješeno za pet minuta. Zakon neće biti povučen, jer to nije praktično, i to je jedini razlog", rekao je Abazović za "Novu.rs".

On je naglasio da će biti izbačeni svi sporni članovi, što je u interesu svih, pa i Crkve.

"Postoje četiri sporna člana koja se tiču imovine, a sve ostalo je o nekim registracijama i stvarima koje su nebitne. Kad izbacimo te problematične članove koji su u vezi sa imovinom dobijamo prihvatljiv zakon i rješenje koje svima odgovara. Ukoliko i poslije bude onih kojima se to ne sviđa, za godinu ili godinu i po mogu da donesu novi zakon", rekao je Abazović.

On je naveo da bi se, ako bi se išlo u novi zakon, izgubila godina.

"To bi značilo da moraju da se okupe sve vjerske zajednice, da sjednu zajedno i dogovore se, da se formiraju ekspertski timovi i da pišu novi dokument. To bi potrajalo više od godinu. Ovako ćemo ovaj postojeći zakon promijeniti, pa ako bude nezadovoljnih, onda neka piši novi", poručio je Abazović.

On je rekao da nije potrebna javna rasprava.

"Ne treba nam javna polemika. Pokušavamo da se dogovorimo sa članovima Demokratskog fronta i sa ostalim strankama u koaliciji koje su okupljene oko Zdravka Krivokapića. Optimista sam i mislim da ćemo vrlo brzo naći rešenje i dogovoriti se. To je ono što građani očekuju od nas", rekao je Abazović.

On kaže da je o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti postignut dogovor sa Srpskom parovoslavnom crkvom /SPC/, što je i najvažnije.

"U potpunosti podržavam Krivokapića i među nama nema konflikata, što je najbitnije. Cijela priča sa zakonom je gotova - riješena", tvrdi Abazović.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana