Abazović: Potpisivanje Temeljnog ugovora moguće početkom avgusta

Tanjug
Abazović: Potpisivanje Temeljnog ugovora moguće početkom avgusta

PODGORICA - Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas da se potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) može očekivati početkom avgusta.

Komentarišući izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija da nisu prihvatljive izmjene ugovora sa SPC, Abazović je rekao da je Vlada izabrala da ima inkluzivnu priču u vezani sa temeljnim ugovorom, prenijele su Vijesti.
-Svako brani svoje svoje stavove i svoje interese - kazao je on novinarima.

Istakao je i da nikakve novitete nije čuo u vezi sa komentarima na temeljni ugovor.
-Nakon što se zatvori ovaj proces dostavljanja mišljenja, možemo očekivati potpisivanje početkom avgusta. Nismo dogovorili datum, ali to je proces koji je doveden do kraja - naglasio je Abazović.

On ističe da ne stoji priča da taj dokument nije usklađen sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

Poručio je da svi treba da rade na afirmisanju dobronamjernih poruka, te da se suprotstavlja svemu što to nije.

-Vrlo sam kritičan prema bilo kome ko nije na fonu pomirenja i stvaranja građanskog društva i kosmopolitske svesti - poručio je on.

Temeljni ugovor je usvojen na sjednici Vlade Crne Gore 8. jula, iako za to, kako tvrde DPS i SDP, premijer nije obezbijedio kvalifikovanu većinu koju su konstituenti nove vlasti dogovorili koalicionim sporazumom.

Lider DPS-a i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Abazović sastali su se 19. jula i dogovorili formiranje stručne komisije koja će ispitati ustavnost odredbi ugovora i to, kako je planirano, najkasnije do 31. jula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana