Abazović i Đukanović: Obezbijediti dodatne provjere Temeljnog ugovora

Srna
Abazović i Đukanović: Obezbijediti dodatne provjere Temeljnog ugovora

PODGORICA - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Dritan Abazović razgovarali su danas o temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavom crkvom i ocijenili da se prije nastavka dalje procedure obezbijedi dodatna provjera sa ustavno-pravnim sistemom i otklone nedoumice aktuelizovane ovom temom.

Nakon konsultacije o prevazilaženju problema u funkcionisanju izvršne vlasti izazvanih usvajanjem temeljenog ugovora, zajednički je ocijenjeno da je u interesu Crne Gore i njene evropske budućnosti da se sačuva politička stabilnost i unaprijedi funkcionalnost institucija sistema da bi država kandidat za članstvo u EU, u najkraćem roku, ispunila prioritetne obaveze iz evropske agende.

U zajedničkom saopštenju nakon sastanka se navodi da je korisnom ocijenjena ideja da se prije nastavka dalje procedure vezane za ugovor predstavnicima Univerziteta i civilnog društva sa kompetencijama za pravna pitanja još jednom predstavi tekst ugovora i obezbijedi dodatna provjera usaglašenosti aktuelne verzije sa ustavno-pravnim sistemom Crne Gore i time otklone sve nedoumice koje su aktuelizovane ovom temom.

Poručeno je da je, u međuvremenu, politički fokus potrebno usmjeriti na dijalog svih parlamentarnih partija o obezbjeđivanju potrebnog konsenzusa za izbor članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i pokretanje procedura za izbor VDT-a.

Đukaonović i Abazović su se saglasili da, bez obzira na političke ili druge razlike koje postoje u društvu, rješenje uvijek treba tražiti u dijalogu unutar institucija sistema.

Osudili su i bilo kakav oblik govora mržnje ili nasilja, naglašavajući da je međunacionalni i međuvjerski sklad najveći društveni kapital Crne Gore i nešto po čemu je država prepoznata širom regiona i Evrope, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana