Zoran Kalinić, predsjednik stranke Naša priča Republika Srpska: “Boračka populacija je ponos Srpske, a ne političko sredstvo”

PR
Zoran Kalinić, predsjednik stranke Naša priča Republika Srpska: “Boračka populacija je ponos Srpske, a ne političko sredstvo”

BANjALUKA - Od završetka rata do danas sve vlade RS i sve stranke u predizbornim kampanjama, koriste boračku populaciju kao političko sredstvo, rekao je predsjednik stranke Naša priča Republika Srpska prof. dr Zoran Kalinić.

- Vladajuće stranke između dva izborna ciklusa organizuju posebne sjednice Narodne skupštine posvećene problemima boračke populacije. Stranke iz opozicije u predizbornim kampanjama te probleme koriste kako bi odgovornost za loš socijalni status demobilisanih boraca i porodica poginulih boraca adresirali na vladajuću garnituru. A suštinski problemi boračkih kategorija su u prvom redu među njima, a tek onda u vlasti RS - istakao je Kalinić.

Dodaje da godinu za godinom poslije rata boračku populaciju razjedaju unutrašnje protivrječnosti i nesporazumi koje guraju borce u različite tabore i interesne grupacije, a rezultat je postojanje više boračkih udruženja i nepostojanje jedinstvene reprezentativne boračke organizacije.

- I pored činjenice da Vlada RS stalno ističe primarnu brigu o borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca još ima ogroman broj pripadnika ove populacije koji su lišeni elementarnih životnih uslova dostojnih čovjeku u 21. vijeku. Neshvatljivo je da se za finansiranje ne(rada) političkih stranaka izdvaja 2% iz republičkog budžeta i 2% i budžeta lokalnih samouprava, dok borci i invalidi umiru u neimaštini. O zapošljavanju djece poginulih boraca se govori kao o obavezi koja nikoga ne obavezuje - naglasio je Kalinić.

Kaže da će im, sve dok se borci međusobno razapinju, vlast sugerisati rukovodstvo kao i do sada i na taj način kontrolisati njihovo ponašanje.

- Da bi se problemi u boračkoj populaciji ozbiljno riješili neophodan je sistemski, sveobuhvatan pristup, regulisan zakonom na način da se njihova primanja usklade sa ostalim primanjima u RS i budu garant normalnog života, jer je boračka populacija ponos Republike Srpske, a ne političko sredstvo! Zato će Republika Srpska biti naša priča, a ne tuđa. Da žive dostojno svi oni koji su gradili Republiku Srpsku! - poručio je Kalinić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana