Zoran Đerić: Borcima i penzionerima vratiti oduzeta prava

Svjetlana Tadić
Zoran Đerić: Borcima i penzionerima vratiti oduzeta prava

Nova Vlada Republike Srpske poslije izbora treba prvo da donese zakon kojim bi se vratila oduzeta prava borcima i penzionerima, a treba i da se smanje stope PDV-a na lijekove, ortopedska pomagala, brašno, mlijeko, jestivo ulje, biljne masti, vodu za piće, sjemena, đubriva i sadni materijal.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" nosilac liste Partije demokratskog progresa za Narodnu skupštinu RS u izbornoj jedinici pet Zoran Đerić.

* GLAS: Koliko glasova birača očekujete? Mislite li da će izlaznost birača biti veća nego na prethodnim izborima?

ĐERIĆ: Očekujem pobjedu kandidata koalicije "Zajedno za Srpsku", prije svega kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i za predsjednika RS Ognjena Tadića. PDP očekuje da će imati od deset do 13 poslanika u NSRS, a dva do tri mandata u Parlamentu BiH. Mislim da će građani na sljedećim izborima u BiH masovnije nego do sada izaći na izbore. Pozivam građane RS i BiH, posebno mlade ljude, da glasaju, jer ostanak kod kuće je direktan glas za vladajući režim.

* GLAS: Šta treba da bude prioritet poslije izbora?

ĐERIĆ: Nova Vlada RS treba prvo da donese zakon kojim bi se vratila oduzeta prava borcima i penzionerima, treba da se smanje stope PDV-a na lijekove, ortopedska pomagala, brašno, mlijeko, jestivo ulje, biljne masti, vodu za piće, sjemena, đubriva i sadni materijal.

* GLAS: Šta ćete Vi uraditi da bi se poboljšalo stanje na području izborne jedinice ispred koje ste kandidovani za poslanika u NSRS?

ĐERIĆ: Tražićemo da novoformirana Vlada RS uputi u skupštinsku proceduru zakon o ravnomjernom razvoju RS. Smatramo da je istočni dio Srpske potpuno zapostavljen, posebno u posljednje četiri godine i zakon koji bi regulisao to pitanje treba hitno da bude donesen.

* GLAS: Zašto građani treba da glasaju za Vas i PDP? Šta im nudite?

ĐERIĆ: Nisam davao, niti ću davati obećanja koja ne mogu da ispunim. Za ono što obećam spreman sam da se borim i da to realizujem. Sarajevsko-romanijskoj regiji i dijelu Birča mora da se posveti pažnja, prije svega razvoju privrede i infrastrukture u tom dijelu Srpske. Što se tiče političkog dijela našeg programa, cilj nam je da očuvamo izvorni Dejtonski sporazum, BiH zasnovanu na dva ravnopravna entiteta, tri konstitutivna naroda i entitetsko glasanje. RS vidim kao ekonomski razvijenu i otvorenu za investitore. Što se tiče ekonomskog programa, radićemo na stvaranju više radnih mjesta, boljeg zdravstva, sigurnijih penzija, unapređenju sela i poljoprivrede i kvalitetnijem obrazovanju.

Očekivanja

* GLAS: Kakav su Vaša očekivanja?

ĐERIĆ: Očekujem da će ovi izbori dovesti do neminovnih promjena vlasti na svim nivoima, kako u RS tako i u BiH. Izbori će donijeti nove ideje, programe i ljude. Građani će sigurno svoj glas ovoga puta dati za bolje sutra, a ne za lažna obećanja. Očekujem da će se poslije izbora stvoriti stabilna, demokratska, ekonomski razvijena i evropski orijentisana RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana