Znate li ko su kandidati za odbornike sa najvećom podrškom Banjalučana?

GS
Znate li ko su kandidati za odbornike sa najvećom podrškom Banjalučana?

BANjALUKA - Prema najnovijim rezultatima Centralne izborne komisije BiH, lista Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojila je 32.187 glasova, odnosno 32,73% ukupnog broja glasova za odborničke liste u Banjaluci. 

Na drugom mjestu je lista Partije demokratskog progresa (PDP) sa 20.871 osvojenim glasom, što čini 21,22%.

Lista Socijalističke partije osvojila je 5.855 glasova (5,95%), dok je lista Ujedinjene Srpske dobila 5.429 glasova, odnosno 5,52%. Demokratski savez (DEMOS) ostvario je podršku od 5.046 glasača (5,13%), a Socijalistička partija Srpske - Goran Selak osvojila je 4.936 glasova (5,02%).

Lista Narodnog fronta - Jelena Trivić dobila je 4.864 glasova (4,95%), dok je Nezavisni pokret "Svojim putem" - Igor Radojičić osvojio 4.253 glasa (4,32%). Lista "Za pravdu i red" Nebojše Vukanovića dobila je 3.019 glasova (3,07%), a Narodni pokret "Banjaluka zove" osvojio je 2.860 glasova (2,91%).

SNSD

Na lokalnim izborima, stranka SNSD osvojila je najviše pojedinačnih glasova, a nosilac liste, Vlado Đajić, najavio je da će prihvatiti mandat. Pored njega, u Skupštinu ulaze  Goran Talić, ministar finansija Srđan Amidžić i narodni poslanik Mladen Ilić. Takođe, tu su Bogoljub Zeljković, Snežana Kutlešić-Stević, Ljubo Ninković, Marijana Kapović Solomun, Marinko Umičević, Dragan Lukač i Ljiljana Svjetlanović.

S obzirom na to da se očekuje da će Amidžić i Ilić odustati od mandata, njih bi mogli zamijeniti Žana Grmuša i Nenad Grbić.

PDP

Druga po snazi stranka je PDP, koja je osvojila sedam mandata.

Najviše glasova sa njihove liste osvojio je Nebojša Drinić, a iza njega su predsjednik stranke Branislav Borenović i Tanja Palačković.

Tu su i dosadašnji gradski menadžer Bojan Kresojević, kao i narodni poslanici Mirna Savić-Banjac i Tanja Vukomanović, zajedno sa šefom kluba Draganom Milanovićem.

Pretpostavlja se da će Drinić, Savić-Banjac i Vukomanović, kao narodni poslanici, te Branislav Borenović, kao poslanik u Parlamentu BiH, odbiti mandate. Njih će zamijeniti Milada Šukalo, Jovo Savanović, Smiljana Moravac-Babić i Krsto Golijanin.

SP

Socijalistička partija osvojila je dva mandata, a nosilac liste Nikola Vukčević osvojio je najviše glasova. Drugi odbornik iz ove stranke biće Petar Jokanović.

US

Ujedinjena Srpska takođe ima dva odbornika, a na njihovoj listi prvi je predsjednik stranke i Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić. Očekuje se da će ostati na svojoj trenutnoj poziciji, pa će u Skupštinu grada ući Neven Stanić i Dejan Sejmanović.

Demos

Demos je osvojio dva mandata, a nosilac liste Boran Bosančić osvojio je najviše glasova. Drugi na listi je Đuro Čubrilović, a treći Nikola Luburić. S obzirom na to da je Bosančić generalni sekretar NS RS, još nije sigurno da li će prihvatiti mandat. Ako ga prihvati, u Skupštinu grada ulaze on i Čubrilović. Ako ne, ući će Čubrilović i Luburić.

SPS

Socijalistička partija Srpske (SPS) takođe ima dva odbornika. U Skupštinu grada ulazi predsjednik stranke Goran Selak i Saša Gligorić, vršilac dužnosti Kazneno-popravnog zavoda „Tunjice“.

Narodni front

Narodni front Jelene Trivić osvojio je dva mandata. Prema dosadašnjim rezultatima, u Skupštinu ulaze Dijana Ješić i Branislav Čerek.

Svojim putem

Igor Radojičić se vraća u Gradski odbor, ali sada ne kao prvi čovjek. On je osvojio je mandat i biće odbornik u Skupštini grada naredne četiri godine.

Lista za pravdu i red

Lista za pravdu i red, koju predvodi Milan Savanović, osvojila je jedan mandat. Kako je on narodni poslanik, očekuje se da neće prihvatiti mandat, a umjesto njega u Skupštinu grada ući će Igor Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana